Hoppa till innehåll

Självbiografiskt är också fiktion

  Skriva självbiografiskt är också fiktion

  Självbiografiskt är också fiktion, påstår jag. Hur kan jag nu göra det? Jo, därför att minnen är den mest falska sanning som finns. Enligt forskarna är vi människor mycket sämre på att komma ihåg än vad i varje fall jag trott.

  Dessutom kommer människor som är med om samma sak att minnas det annorlunda. Det är därför som till exempel syskon kan uppleva sin barndom som helt annorlunda. En syster tycker att hon haft en bra uppväxt medan en annan syster tycker att den var fruktansvärd.

  Sanningen är sällan sann

  Sanningen

  Skriver du en självbiografi gör du förmodligen anspråk på att berätta sanningen. Kom bara ihåg att det är din sanning. Andra människor runt omkring har förmodligen en annan version av den.

  Minnen

  En kvinna minns

  Jag märkte själv när jag skrev min roman, som bygger på mitt liv, att det ofta var omöjligt att minnas vad som sagts. Vem som sa vad, och så vidare. Det fick mig i början att känna mig som en lögnare när jag hittade på repliker. Inte förrän jag kunde släppa kravet på att enbart skriva exakt så som jag mindes det började texten leva.

  Nu har jag slagit fast att minnet ofta spelar oss ett spratt. Att sanningen sällan är sann för mer än den som berättar den. Ska du alls skriva en självbiografi?

  Autofiktion

  Boken som det växer träd och svampar i

  Något enklare blir det om du skriver utan att göra anspråk på att din berättelse är helt sann. Skriv inte en självbiografi eller en memoar utan istället autofiktion. Låt dina egna upplevelser ligga som grund för berättelsen. För att det ska bli intressant för läsaren måste du ta ut svängarna rejält. Ja, till och med hitta på.

  Självbiografiskt är också fiktion så det så

  Slutligen vill jag igen vända på begreppen. Jag anser att fiktion också är en slags sanning. Hur skulle du kunna skriva om något som inte har en förankring inom dig? Då menar jag inte att allt i Sagan om ringen eller böckerna om Harry Potter har hänt. Nej, händelserna kommer ur författarnas fantasi som har sitt ursprung i deras unika upplevelser och känslor. Och det är ju också en sanning. Eller hur?

  Poddar om självbiografiskt skivande

  Podcast

  Inspirationen till att skriva den här krönikan fick jag efter att ha lyssnat på avsnitt 074 i Skrivarpodden och avsnitt 061 och avsnitt 062  i podden Skrivradio.

  © Iréne S Räisänen

  Gör också övningarna

  Händer på tangentbord

  Skriv dig själv och Skriv baksidestexten till din självbiografi och kolla in min kurs Skriv din självbiografi.

  Fler krönikor

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×