Är utseendet på en webbsajt viktigt?

Istället för att läsa på läslovet (plus två dagar) fick jag försöka laga menyn och utseendet här på SkrivarSidan och i min författarblogg. Det fick mig att ställa mig frågan: Är utseendet på en webbsajt viktigt?

Påverkar upplevelsen

Utseendet på en webbsajt är som fasaden på ett hus. Det säger mycket om vad som finns inuti och påverkar besökarens upplevelse. Eller hur? Trasiga, eller menyer som är svåra att förstå sig på, gör det svårt att navigera på en sajt. Hittar du inte det du vill eller snabbt ser vad som finns söker du dig troligen någon annan stans.

Vikten av en tydlig och informativ startsida

Startsida

Först och främst är startsidan som själva entrén. En tydlig och lockande huvudrubrik välkomnar besökaren som en vänlig värd. Tänk dig ett vackert trädgårdslandskap eller en modern minimalistisk hall. Vad vill du att dina gäster ska känna när de kliver in?

Jag tycker det är svårt att vara tillräckligt informativ och samtidigt inte ta i för mycket. För risken finns att för mycket av det goda gör det svårt att välja. Då kan du och andra besökare känna sig överväldigad och försvinna här ifrån.

Menyn är viktigare än du kanske tror

Meny

Navigationen är som kartan över huset. Den bör vara logisk och enkel att förstå. Ingen vill gå vilse i en labyrint av menyer. Tänk på tydliga knappar och en strukturerad meny, som vägskyltar som pekar i rätt riktning.

Menyn är lätt att göra snårig om det finns för många undermenyer och ytterligare undermenyer till dessa. Samtidigt vill jag att du som kommit hit ska se och hitta allt som finns på sajten. En kompromiss behövs. Jag har med åren minskat ner innehållet i menyn och ändrat kanske för ofta i den.

Färgerna är som signaler

Färgschemat är som inredningen och här är det viktigt att inte överdriva. Tänk på harmoni och kontrast. Färgerna ska förstärka varandra, inte kämpa om uppmärksamheten. Precis som i ett välkomnande vardagsrum där möblerna kompletterar varandra.

Jag vet att färger signalerar olika saker. När jag startade SkrivarSidan den 30 mars 1999 var huvudfärgen ljusgrön. Ett inte särskilt bra val med tanke på alla färgblinda. Blått är en vanlig färg på webbsajter eftersom den ger signaler av välkomnande, lugnt, avslappning och kreativitet.

Bilden betyder mera nuförtiden

Webbgrafik

Bilder och grafik är konsten på husets väggar. De ska vara relevanta och högkvalitativa, som konstverk som berättar en historia. En mix av text och bilder skapar en balanserad atmosfär, precis som i ett konstgalleri.

De senaste åren har jag börjat använda mig av mer grafik för att lätta upp texterna. Jag tror det är viktigare än jag tidigare förstått att göra avbrott i längre textstycken.

Fungera på alla skärmar

Skärmar

Responsiv design är som att ha möbler som passar alla storlekar. En webbsajt bör vara lika tillgänglig och lockande oavsett om du använder en dator, surfplatta eller mobil. Ingen gillar trasiga möbler eller otillgängliga rum.

Det sköter temat om här på SkrivarSidan så jag behöver inte tänka så mycket på det. Tyvärr har det dröjt allt för länge innan jag blev uppmärksam på att menyn varit trasig i mobilen om du använde webbläsarna Google Chrome eller Edge. Det har jag fixat nu.

Laddningstiderna ska vara så korta som möjligt

Laddningstider

Slutligen, laddningstiden är som att vänta på hissen. Ingen gillar att vänta för länge. En snabb och smidig upplevelse är nyckeln. Tänk dig att hissen öppnar sina dörrar direkt när du trycker på knappen – det är den typen av effektivitet jag vill uppnå här på sajten.

SkrivarSidan är snabbladdad och har varit det i många år tack vare att jag använder ett av världens bästa webbhotell Siteground.

Är utseendet på en webbsajt viktigt?, sammanfattning

Sammanfattning

Precis som med ett hem är det viktigt att skapa en miljö där du och andra besökare känner sig välkomna, bekväma och inspirerade. Tillbaka till min inledande fråga: Är utseendet på en webbsajt viktigt? Svar ja.

ps. Ser du något som inte fungerar eller ser konstigt ut här på SkrivarSidan är jag tacksam om du skriver det i en kommentar här under eller skickar ett meddelande.

Läs också

Skrivtipsen10 tips på hur du skriver för webben, krönikan SkrivarSidan firar 25 år och se videon 5 tips Skriva för webben Video.

Fler krönikor 

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Är utseendet på en webbsajt viktigt? är en krönika.

2 Kommentarer

  1. Hej Iréne,
    Jag håller med dig om att websidans utseende är jätteviktigt. Det finns en del websidor där man nästan blir yr i huvudet av all text, sidotexter, etiketter och annat. Jag gillar själv ett ganska avskalat intryck.
    Generellt är jag en person som gillar färg, men jag har mer och mer gått över till mer diskreta och ljusa färgtoner för att det gör det hela mer neutralt och lättöverskådligt. Fast jag har en ganska färgrik bild på ett bibliotek från ett slott i Danmark. Lite färg måste man få ha.
    Tack för nyttig och informativ post.

    • Tack för feedbacken! 🙂 Jo, avskalat är ju också egentligen vad jag vill ha. Fast samtidigt så vill jag att alla ska kunna upptäcka hur mycket som faktiskt finns här på SkrivarSidan. Det är en ständig balansgång.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×