Hoppa till innehåll

Maria Grudemo El Hayek fem frågor

Maria Grudemo El Hayek

Maria Grudemo El Hayek är skådespelerska, teaterpedagog och scenkonstkreatör som framförallt skrivit manus till teaterföreställningar och radioprogram som hon själv också medverkat i. Nu debuterar hon som romanförfattare. 

1. Du har tidigare skrivit för scen och nu en roman. Hur skiljer sig processen åt?

Ett glatt och ett ledset ansikte

Romanen Ring soc! skrevs från början som manus till en film som Viktor Johansson (medförfattare till romanen) skulle regissera.

När jag skriver manus åt mig själv behöver jag inte skriva ut alla scenhänvisningar och detaljer då jag har ”luckorna” i huvudet. Jag och övriga medverkande vet redan i skrivandets stund hur vi tänker att scenen ska se ut, vad vi ska jobba med för uttryck och vad vi vill berätta med föreställningen/filmen/programmet. Det bör i och för sig, enligt mig, alltid finnas utrymme för tolkning och gestaltningsarbete i ett pjäsmanus. 

I romanen finns inget utrymme för luckor. Att fylla ut en hel berättelse och enbart med text ge röst och kropp åt historien och karaktärerna- det är den största skillnaden. Och så förstås, längden! 

2. Du har nyligen debuterat med romanen Ring soc!  som du skrivit ihop med Viktor Johansson. Vad handlar den om?

Bok

Romanen handlar om Malin som bor i en skruttig bil på en nedlagd industritomt. Hon kallar sig hemfri och gör allt hon kan för att hålla sig utanför samhällsmaskineriet. Tills kommunen säger att allt ska rivas, Malin har dessutom råkat bli på smällen och Christer, en påträngande handledare på soc, tvingar in henne i en jourlägenhet. ”Annars måste de omhänderta barnet. ”

Instängd i en vitmålad lägenhet börjar hon prata med sitt ofödda barn. En monolog i dialogform där hon ställs till svars inför sina val i livet och om hon har rätt att föda in ett barn i den värld hon kallar sin. 

Ring soc! är en berättelse om att försöka leva sitt liv utanför och bortom. Om mjuka människor i en hård värld. En tänkt pungspark i skrevet på systemet. Kanske måste läsaren ställa sig samma frågor som Malin och soc-Christer gör. Frågor som rör hur människan väljer att leva sitt liv och synen på människor som lever på ett annat sätt än en själv. Måste man leva enligt normen för att bli lyssnad på och få hjälp och vem avgör vad som är rätt när världen är helt upp och ner? 

3. Hur har det fungerat att vara två och skriva?

Omslaget till Ring soc!

Som i alla kreativa samarbeten har vi behövt hitta ett gemensamt språk och tillvägagångsätt. Och som i alla kreativa processer har vi stött på problem. Vi har tyckt olika, hamnat i långa diskussioner om vad vi ska ha med och inte. Vi har blivit irriterade när den andra skrivit för mycket, skrivit för lite, skrivit fult, skrivit konstigt, skrivit utan att fråga, frågat för mycket.

Samtidigt har nog våra olikheter varit en styrka. När den ena målat in sig i ett hörn har den andra liksom kunnat öppna bakdörren.Jag är van att arbeta i ensembler och blir som mest kreativ med andra omkring mig. För mig har det varit otroligt roligt och lärorikt att få skriva med ett proffs som Viktor

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

Hemsidan elgrude.com och ”elgrude” på Instagram.

5. Till sist, vad är ditt bästa skrivtips?

Skrivtips

Jag använder mig ofta av egna erfarenheter, tankar och känslor. Eller min tolkning av människor i min närhet och deras erfarenheter, tankar och känslor. Det ger mig en känsla av berättigande, att jag faktiskt får skriva den här historien. Även när det inte är ”min” berättelse jag skriver så är jag van vid att sätta mig in i karaktärernas tankar och känslor. Så jobbar man ju som skådis så då gör jag likadant som författare. 

Improvisera scener gör jag också ibland innan jag skriver ner dem. Levandegöra händelsen innan den formuleras liksom. 

Läser högt ur den text jag skrivit. För att höra om tonen är där jag vill ha den, om flödet funkar och det jag har i huvudet faktiskt kommer fram på pappret.

Maria Grudemo El Hayek, jobb:

2023

Att göra en eld. Regi Johan Bössman Teater De Vill
Ufo Sweden. Regi Victor Danell Crazy Pictures
Handen på Hjärtat. Regi Lina Åström

Kommande 

Jana – märkta för livet. Regi Felix Herngren, Henrik Björn
Nelly Rapp – Dödens spegel. Regi Johan Rosell

Du kan köpa Marias och Viktors bok i de vanliga internetbokhandlarna som Adlibris.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Intervjuerna Julia Pivén, Charlotte Ekbom, Liv Wentzel och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Maria Grudemo El Hayek Fem frågor är en författarintervju.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×