Hoppa till innehåll

Leandra Caldarulo Fem frågor

    Leandra Caldarulo

    Leandra Caldarulo är från Göteborg och arbetar som tolk och frilansskribent. Hon har spelat undervattensrugby i svenska landslaget i drygt 20 år. Undervattensrugby handlar också hennes debutbok om som är en ungdomsbok. Leandra skriver skönlitterärt en stund nästan varje dag och får abstinens om det går för lång tid utan att hon får skriva. 

    Kommer du ihåg när och vad som fick dig att börja skriva?

    Bokhylla

    Jag har alltid velat skriva, och jag har alltid skrivit, i olika former. Ett av mina tidigaste minnen är att jag var arg för att alla böckerna i mina föräldrars bokhylla redan var färdigskrivna och fulla med ord och bokstäver. Hur skulle jag kunna skriva en egen bok när det inte fanns några bokpärmar med bara blanka sidor i?

    I början skrev jag både poesi och prosa och mycket dagbok. Men efterhand har prosan tagit över. Jag skickade iväg alltihopa till Bonniers, för vart skulle jag annars skicka det. Jag fick faktiskt ett icke-generiskt refuseringsbrev med flera konstruktiva kommentarer vilket jag i efterhand förstod var ganska bra.

    Skrivbok och penna

    Sen började jag på universitetet (oceanografi på Göteborgs Universitet) och senare på SMHI där jag jobbade i tio år. Jag fortsatte skriva vid sidan av. Under perioden 2014 – 2017 blev jag utmattningssjukskriven. Jag hade som tur var en del fuck-off-kapital som jag kunde använda.

    Ett par år ägnade jag åt att bara skriva och gå skrivutbildningar, bland annat på Angereds Författarskola, Sörängnes Folkhögskola och Kvinnofolkhögskolan. Under den perioden gav jag mig på ett fantasyepos och sen en omarbetning av ett gammalt manus som jag påbörjade på universitetet. Det blev sedermera min debutroman ”Hålla andan.”

    2. Vad tycker du utmärker dig som arbetarförfattare?

    Resväska

    Jag har gjort en klassresa och sedan regredierat. Jag kommer från en arbetarfamilj där ingen av mina föräldrar hade mer än gymnasieutbildning. Jag har kort sagt sett och upplevt en stor del av klasspektrat.

    Jag utbildade mig till tolk för ungefär två år sedan för att ha råd att skriva. Och det är verkligen en balansgång mellan förvärvsarbetet och skrivandet. Jag behöver få in tillräckligt med pengar för att få livet att gå runt. Men jag vill också ha tid att skriva, för på sikt är det skrivandet som jag vill hålla på med. 

    Arbetet som tolk trivs jag bra med. Jag tar också uppdrag som frilansskribent, även om det blivit mindre av den varan på sistone, och har då fått göra ganska intressanta jobb. 

    Innan jag blev tolk jobbade jag extra på Nordic Wellness, vilket resulterade i den satiriska texten Scandinavian Swellness, mitt bidrag till Arbetarskrivares antologi ”Amma, arbete, arv”. 

    3. Du romandebuterade med ungdomsromanen ”Håll andan. Berätta om boken.

    Hålla andan omslag

    Första utkastet på ”Hålla andan” skrev jag för 15 – 20 år sedan. Jag var nöjd över att jag fått ihop ett färdigt utkast på manus. Men samtidigt kände jag att texten saknade något och jag lät den ligga i byrålådan i ett par år. Men så såg jag Luc Besons kultförklarade fridykarfilm ”Det stora blå” och kunde inte släppa den för slutet gjorde mig så upprörd. (Det europeiska sorgliga slutet, inte den amerikanska tillrättalagda versionen).

    Så en dag när jag cyklade hem från jobbet kom jag på hur jag skulle kunna sluta tänka på filmen. Det här var för ungefär tio år sedan och jag skrev om texten och lät en kompis som gått på Biskops Arnö läsa resultatet. Jag fick mitt livs första riktiga respons. Det var både superläskigt och jättenyttigt. 

    Boken är en coming-of-age-roman där vi följer karaktärerna Jacqui och Anton på deras väg till juniorlandslaget i undervattensrugby. Anton är självskriven i laget och har det allmänt lätt för sig, både i och utanför vattnet. Men är så van att prestera och vara till lags att han inte längre vet vad han själv vill.

    Jacqui vet inte om hon kommer att komma med i laget men älskar sporten och satsar hårt. Sen trasslar det till sig ytterligare för henne när hon blir kär i lagkamraten Mattis trots att hon redan har en partner.

    ”Hålla andan” är en berättelse om att ta reda på vad man själv vill, om fasader, om vad som är viktigt i livet och om ensamhet i grupp. Och självklart är den en kärleksförklaring till vatten. 

    4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

    Sociala medier

    Jag är inte så aktiv på sociala medier, bäst är nog att följa mig på Instagram, där heter jag leandracaldarulo.

    5. Till sist, Leandra Caldarulo, vad är ditt bästa skrivtips?

    Skrivtips

    Jag har två bra tips. Det ena är att skaffa ett skrivande sammanhang. Gå en skrivutbildning, starta en studiecirkel, byt texter med någon, vad som helst. För mig har det varit både utvecklande, motiverande och fått mig att upptäcka allt möjligt nytt i mitt skrivande.

    Och vänta inte för länge med att visa dina texter för andra. Det måste inte vara färdigt och det måste inte vara bra. Att visa en ”prematur” text för någon du litar på och har förtroende för kan skapa jätteintressanta saker.

    Det andra tipset är ”just do it”. Vänta inte på att någon ska ge dig lov att skriva eller på den perfekta idén. Skriv och strunta i om det inte blir bra. Ibland måste i alla fall jag skriva ”fel” ett antal gånger innan jag hittar rätt. Det kan handla om tilltal, format, vinkel, kronologi och världsbygge.

    Och detsamma gäller när jag fastnar i mitt skrivande. Jag försöker tvinga mig själv att skriva igenom den svåra passagen, och den får bli knagglig och hackig. Det är okej, jag kan gå tillbaka sen och fixa det. Lita på skrivprocessen och att texten vill jobba med dig, inte mot dig. Ni (alltså du och texten) kommer att hitta hem till slut, bara ni inte ger upp.

    Och om jag får lägga till ett tredje tips så är det att våga låta texter vila. Om du låter en text vara ifred i minst en månad eller två så kommer du att upptäcka helt nya saker när du tar upp den igen.

    Leandra Caldarulo, utgivning i urval:

    Böcker

    Böcker
    Hålla andan ungdomsroman, Ekström & Garay, 2023 

    Medverkan i antologier
    Scandinavian Swellness, Arbetarskrivares Antologi, Amma, Arbete, Arv, 2022
    Utdrag ur romanen Oväntade saker, Svar, En antologi från Angereds Författarskola, 2019

    Noveller
    Jag är lite rädd för dig, Opulens, 2022, https://www.opulens.se/prosa-poesi/littestraden-jag-ar-lite-radd-for-dig/

    Krönikor i urval
    Det osynliga mellanförskapet, Fempers Nyheter, 2022
    Squid game och språket, Fempers Nyheter, 2021, https://fempers.se/2021/2021-10-19/squid-game-och-spraket/
    Till försvar för: pigan Lina i Lönneberga, Tidningen Vi, 2020, https://vi.se/artikel/sN29KvVB-aryDl6Bm-b44c4
    Jag har alltid drömt om att få vara en hjälte, ETC Nyhetsmagasin, 2020
    Det lilla våldet, ETC Nyhetsmagasin, 2020
    Game of Thrones och hederskulturen, Feministiskt perspektiv, 2020, https://feministisktperspektiv.se/2019/05/21/game-thrones-och-hederskulturen/

    Artiklar och reportage i urval
    Christer slog larm om Tjernobylolycka, Tidningen Vi, 2022
    Succé för thailändska Boy Love serier, Ottar, 2022

    Du köpa Leandras bok hos de vanligaste internetbokhandlarna som t.ex. Bokus.

    © Iréne S Räisänen

    Läs också

    Intervjuerna Marian Lilltheir, Lisa Gidlöf Fem frågor, Arvida Svenske och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

    Iréne Svensson Räisänen

    WEBBANSVARIG
    Iréne Svensson Räisänen

    Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    SkrivarSidan
    ×