Hoppa till innehåll

Julia Pivén Fem frågor

Julia Pivén

Julia Pivén är yrkesverksam som bildkonstnär i Göteborg. Hon har ställt ut i olika delar av Sverige och Europa, med erfarenhet av att själv arrangera utställningar. Dessutom har hon gett ut tre böcker.

1. När och hur började du skriva?

Psykos

Jag började skriva för att kunna förklara för min omgivning hur psykos upplevts för mig.

2. Att du gett ut en konstbok förstår jag. Men varför har du skriver du skrivit en självbiografi?

Självbiografi

”Hysterikan” är min självbiografi och den fokuserar på psykos. Det är också en konstbok. Istället för konst innehåller ”Tvivel” journalanteckningar. ”Tvivel” kan man säga är en föregångare till ”Hysterikan”, en berättelse om vad som föranledde det hela. 

Självbiografin handlar mer om suicidalitet och trauma. Idag vet man att trauma, stress och psykos hänger tätt ihop och påverkar varandra. Men jag valde att dela upp berättelsen. 

Den största skillnaden mellan böckerna är att jag i ”Tvivel” använder egna erfarenheter för att göra poänger, för att lösa problem och belysa utmaningar vi har i samhället. Min livsberättelse liksom faciliterar något större i den här boken. Och det skrivsättet ligger närmare hur jag verkligen vill jobba.

3. Vad heter din senaste bok och vad handlar den om?

Tvivel omslag

Min senaste bok heter ”Tvivel: En blick på svensk psykiatri.” Den heter det eftersom… Att tvivla är att fundera. En frågeställning jag funderar mycket över nuförtiden är det är samhället, som ju är byggt på bekostnad av vissa och till förmån till andra. Det jag tänker mycket på är om det är med meningen. Om det här samhället är byggt med intentionen att vissa ska ha det bra och andra dåligt, eller om det är byggt med goda intentioner. 

Samtidigt är att tvivla inte neutralt, det är ett ställningstagande. Det är att ifrågasätta. Och jag vill inte att man ska ha läst boken och vara neutral. Jag vill att man ska läsa klart och vilja fortsätta, vilja förändra. Att läka från komplex PTSD handlar till stor del om frågeställningen om människan är god. Tidigare i livet brukade jag tvivla på om människan är god. Jag har funderat mycket på det och med åren som gått har jag fått många exempel att utgå ifrån. Idag tvivlar jag inte på om människan är god, utan jag tvivlar på om människan verkligen är så ond.

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

Hemsida: https://juliapiven.com
Instagram: juliapivenart
Facebook: Pivén Publishing
Facebook: Art by Julia Pivén

5. Till sist, vad är ditt bästa skrivtips?

Skrivtips

Mitt bästa skrivtips oavsett om man skapar roman eller självbiografi, är att utgå från sitt eget liv. Man kan skriva om så att det handlar om bokens karaktärer, men allt skrivande är i någon mån självbiografiskt. Det kommer vi inte undan.

Julia Pivén, utgivning:

  • Hysterikan: en konstnärs berättelse om psykos, konstmonografier, Konststycke Förlag (2021) 
  • Tvivel, självbiografisk fakta, Pivén Publishing (25 september 2023)

Kommande bok är ”Agens”.

Du kan köpa Julia Pivéns böcker hos vanliga internetbokhandlare som Bokus.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Intervjuerna Mathias Meyrell, Jenny Ramström, Charlotte Ekbom och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×