Lisa Viktorsson och är historiker och skribent. Målet med hennes populärhistoriska skrivande är att försöka tillgängliggöra historia på ett sätt som gör den lätt att ta till sig även för den som inte är särskilt intresserad. Hon debuterade med en biografi i april 2024.
1. Hur började ditt intresse för historia och när började du skriva?
Historieintresserad har jag nog alltid varit, var som barn fascinerad av såväl historia som arkeologi. Det var tillsammans med svenska (och idrott) alltid favoritämnet i skolan och därför var det naturligt att det blev mitt huvudämne även vid universitetsstudierna. Det är först när vi blickar bakåt vi kan försöka förstå vår egen samtid.
Jag brinner för att i alla fall försöka öka det historiska medvetandet i samhället. Skrivit på olika sätt har jag väl egentligen gjort sedan barnsben på olika sätt och drömde om att bli journalist.
2. Skriver du annat än historisk sakprosa?
Någon skönlitterär författare är jag inte, kanske finns inte fantasi nog. Fast vad vet jag, kanske kommer inspiration till skönlitteratur också. För tillfället håller jag mig dock till verkligheten.
3. Vad heter din debutbok och vad handlar den om?
Min debutbok kom i april i år och är en biografi över Sveriges förra drottning. Den heter ”Drottning Louise: som om jag vore något märkvärdigt” och handlar om hennes händelserika liv.
Hon föddes i Tyskland som Battenbergsk prinsessa men under första världskriget avsade sig familjen titlarna och tog namnet Mountbatten. Louise arbetade för Röda Korset under båda världskrigen och däremellan träffade hon sin make, Sveriges kronprins Gustaf Adolf. Hon hade svurit på att aldrig gifta sig kungligt men kärleken trumfade över hennes löfte. I Sverige tyckte hon inte om uppmärksamheten och var oerhört blyg. Till en början var relationen till Sverige lite skakig men med tiden blev hon en omtyckt drottning.
Med boken vill jag ge en lite annan bild än den som brukar målas upp av henne som en kärv och tystlåten kvinna. Det finns nämligen en humoristisk, kärleksfull och driven sida som är värd att belysa.
4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?
Instagram: Historiens kvinnor (https://www.instagram.com/historienskvinnor/)
Podcast: Historiens kvinnor (https://shows.acast.com/historiens-kvinnor)
5. Till sist Lisa Viktorsson, vad är ditt bästa skrivtips?
Det bästa tipset inom sakprosa är att aldrig tumma på researcharbetet, även om det tar tid så är det alltid värt att lägga ännu mer tid på det. Källkritik är givetvis a och o när det gäller att skriva sakprosa, i mitt fall biografi.
Sedan är det viktigt att försöka göra det lättbegripligt och undvika att fastna i för smala detaljer, det är dock lättare sagt än gjort.
Lisa Viktorsson, bibliografi:
Drottning Louise: som om jag vore något märkvärdigt, Recito förlag, 2024.
Du kan köpa Lisas bok hos vanliga internetbokhandlare som Adlibris och Bokus.
© Iréne S Räisänen
Läs också
Intervjuerna Nathalie Isaksson, Julia Lantz, Henrik Tibblin och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?
WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.