5 tips för att skriva bättre dialog. Att skriva dialog kan tyckas vara enkelt. Har du försökt har säkert märkt att det inte är så lätt. Själv är jag långt ifrån någon mästare på det. Med hjälp av träning och åter träning har jag blivit bättre på det med åren.
Innehåll
Du har säkert irriterat dig på platt och övertydlig skriven dialog i svenska romaner och deckare. Skruvat generat på dig när replikerna i svenska filmer inte lämnar något över dig att fylla i. När du behandlas av författarna som mindre vetande. Här nedanför får du lära dig att inte skriva så.
Läs och träna
Läs och lär dig av hur andra skriver dialog. Härma dina favoritförfattare utan att plagiera. Det gäller att du skriver massor för att du ska lära dig att behärska det. Tänk också på att våga skriva dåligt för att bli bättre. Övning och ännu mer övning är det som gäller. Kolla in mina skrivövningar längst ner i inlägget.
5 tips för att skriva bättre dialog, lathund
- Lyssna på hur folk pratar. Ta som vana att tjuvlyssna på bussen, i affären, på cafét, på jobbet och alla andra ställen där människor pratar med varandra. Tänk också på hur olika människor pratar och låt deras repliker spegla deras personlighet.
- Skriv inte fråga-och svar repliker. Människor svarar sällan rakt på andras frågor utan är upptagna med vad de själva vill eller inte vill säga. Låt personerna avbryta varandra, tveka och inte slutföra sina repliker. Så gör vi människor ofta i verkligheten.
- Använd undertext dvs. låt dina personer säga något annat än de menar.
- Håll replikerna korta och blanda upp dem med tankar, reaktioner på det som sägs och se till att de agerar medan de pratar. Huvuden som pratar rakt ut i långa replikskiften är tröttsamt och ointressant i längden.
- Tänk på att aldrig låta personerna säga något som de inblandade redan vet.
- Balanseras mellan beskrivning och återberättande för att skapa en dynamisk berättelse. För mycket prat utan beskrivning kan göra att läsaren känner sig vilsen, medan för mycket beskrivning kan göra berättelsen tråkig.
- Läs högt för dig själv så hör du var det skaver.
Sammanfattning:
Sammanfattningsvis bör bra dialog i prosa vara naturlig, relevant, engagerande och bidra till karaktärsutveckling och berättelsens framåtskridande. Genom att träna och utveckla din förmåga kan du göra dina berättelser mer levande och gripande för läsarna.
SkrivarSidan behöver ditt stöd
Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP
© Iréne S Räisänen
Gör också övningarna
Gestalta med en replik, Skriv dialog om ett oväntat möte, Dialog med olika språklig stil, Dialog med kontroversiellt ämne, Skriv tydlig dialog och se min video Dialog – exempel och övning.
WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.