Hoppa till innehåll

Dialog exempel och övning

  Dialog exempel och övning är en video där jag lär ut vad dialog är, hur du gestaltar i dialog och vad inre dialog är. Du får också veta hur du använder anföringstecken som talstreck (pratminus, tankstreck ) och citattecken före dina repliker. I slutet på videon får du en övning.

  AI om dialog

  Det är en form av kommunikation där två eller fler personer utbyter tankar, åsikter och information genom att samtala med varandra. Genom dialog kan du gestalta och uttrycka karaktärer och deras relationer på ett mer levande och interaktivt sätt. Anföringstecken används för att markera tal och repliker i en dialog.

  Dialog används i en text på flera sätt för att bidra till berättelsen och för att engagera läsaren. Här är några sätt på hur du kan använda dialog:

  Tips
  1. Karaktärsutveckling: Dialog ger dig möjlighet att visa karaktärernas personligheter, känslor, tankar och motiv genom deras talade ord och interaktioner.
  2. Exposition: Den kan användas för att avslöja information om bakgrundshändelser, karaktärernas relationer, eller annan viktig kontext som är nödvändig för att dina läsare ska förstå berättelsen.
  3. Spänning och konflikt: Konflikt och spänning kan skapas genom dialog när karaktärer har olika åsikter, mål eller när de hamnar i konfrontation med varandra.
  4. Framåtdrivande handlingen: Dialog kan användas för att driva berättelsen framåt genom att introducera nya idéer, problem eller händelser som leder till fortsatta handlingar och utveckling.
  5. Atmosfär och ton: Den kan bidra till att skapa en specifik atmosfär eller ton i din berättelse genom att reflektera språk, dialekter, eller tonfall som passar karaktärernas och berättelsens inställning.
  6. Realism och trovärdighet: Genom autentiska och trovärdiga dialoger kan d göra dina karaktärer och berättelsen mer levande och relaterbara för läsaren.

  Att använda dialog effektivt kräver skicklighet från dig som författare för att skapa naturliga samtal som passar in i berättelsens övergripande struktur och syfte.

  ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

  Dialog exempel och övning är gjort för YouTube

  YouTube

  Du har väl inte missat min YouTube-kanal Min plats bland orden? Där lägger jag upp skrivtips, annat som rör skrivandet och mina diktvideor. Prenumerera på kanalen så missar du inte nästa video.

  SkrivarSidan behöver ditt stöd

  Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
  Swishar till 123 540 62 85
  Bankgironr 743-0804
  Via Paypal till irene@poeten.se
  Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

  © Iréne S Räisänen

  Titta också på

  Tittar på YouTube

  Videon Gestaltning – exempel och övning, läs min krönika Skrivtips i korta videor och skrivtipset Pratminus eller citattecken?

  Fler video

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Dialog exempel och övning är en video med skrivtips.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  4 kommentarer till “Dialog exempel och övning”

  SkrivarSidan
  ×