Hoppa till innehåll

Var sparsam med sammansatta ord

  Var sparsam med sammansatta ord

  För att rytmen i din text ska flyta på utan onödiga stopp – var sparsam med sammansatta ord. Många gånger gör vi som skriver det enkelt för oss och sätta ihop ordofta för att spara antalet tecken och ord.

  Vad är ett sammansatt ord?

  Ett sammansatt ord är två eller flera ord som slagits ihop till exempel ”skolbespisning”, ”parkeringsgarages”, ”förtidsröstning” med flera. Det skulle lika gärna kunna stå ”skolans matsal”, ”garage att parkera i” och ”rösta i förtid”.

  Motsattsen till särskrivning

  Särskrivning

  Sammansatt ord är motsatsen till särskrivning, och ändå inte. Det kan vara det men behöver inte. Jag ser ofta texter som innehåller både och. Då blir det svårt för läsaren. Vi har genom åren fått en vana att avkoda en längre text genom att svepa över den. För många hack i det som öga och hjärna är vana kan få läsaren att ge upp och slutat läsa.

  Varför du inte använda sammansatt ord

  Du behöver inte undvika dem helt och hållet. Det är när de blir för långa och många som du behöver sära på dem. Långa sammansatta ord blir svåra att läsa då de ofta innehåller många och dubbla konsonanter. Det gör dem svåra att avkoda för ögat som sveper över texten. Att göra din text enkel att läsa gör att fler läser den slutet.

  Så undviker du sammansatta ord

  Tips
  • Bryt upp ordet i flera.
  • Ersätt det med en synonym.

  Tre tumregler:

  Lampa i en pratbubbla
  1. Inte mer än ett sammansatt ord per stycke.
  2. Högst tre sammansatta ord per sida.
  3. Nu för tiden använder vi inte bindestreck mellan orden som är sammansatt (Något jag ibland bryter mot för att förtydliga).

  Var sparsam med sammansatta ord, sammanfattning:

  Sammanfattning

  Vill du ha en text som blir läst till den är slut ska du underlätta för läsaren. För många långa sammansatta ord stör rytmen och gör texten svår att läsa. Det är oftast enkelt att sära på orden, att skriv om meningen så att du kan minska ner på antalet.

  © Iréne S Räisänen

  Läs också

  Skrivtipset Rytm och tempo i en text.

  Fler skrivtips

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Var sparsam med sammansatta ord är ett skrivtips.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×