Var sparsam med sammansatta ord

Var sparsam med sammansatta ord

Uppdaterad 10 oktober 2022

För att rytmen i din text ska flyta på utan onödiga stopp – var sparsam med sammansatta ord. Många gånger gör vi som skriver det enkelt för oss och sätta ihop ordofta för att spara antalet tecken och ord.

Vad är ett sammansatt ord?

Ett sammansatt ord är två eller flera ord som slagits ihop till exempel ”skolbespisning”, ”parkeringsgarages”, ”förtidsröstning” med flera. Det skulle lika gärna kunna stå ”skolans matsal”, ”garage att parkera i” och ”rösta i förtid”.

Motsattsen till särskrivning

Sammansatt ord är motsatsen till särskrivning, och ändå inte. Det kan vara det men behöver inte. Jag ser ofta texter som innehåller både och. Då blir det svårt för läsaren. Vi har genom åren fått en vana att avkoda en längre text genom att svepa över den. För många hack i det som öga och hjärna är vana kan få läsaren att ge upp och slutat läsa.

Varför du inte använda sammansatt ord

Du behöver inte undvika dem helt och hållet. Det är när de blir för långa och många som du behöver sära på dem. Långa sammansatta ord blir svåra att läsa då de ofta innehåller många och dubbla konsonanter. Det gör dem svåra att avkoda för ögat som sveper över texten.

Så undviker du sammansatta ord

  • Bryt upp ordet i flera.
  • Ersätt det med en synonym.

Tre tumregler:

  1. Inte mer än ett sammansatt ord per stycke.
  2. Högst tre sammansatta ord per sida.
  3. Nu för tiden använder vi inte bindestreck mellan orden som är sammansatt (Något jag ibland bryter mot för att förtydliga).

Var sparsam med sammansatta ord, sammanfattning:

Vill du ha en text som blir läst till den är slut ska du underlätta för läsaren. För många långa sammansatta ord stör rytmen och gör texten svår att läsa. Det är oftast enkelt att sära på orden.

© Iréne S Räisänen

Läs Rytm och tempo i en text.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Var sparsam med sammansatta ord är ett skrivtips.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen