Uppdaterad 2 december 2022
Du har upphovsrätt till dina texter. Upphovsrätten skyddar litterära eller konstnärliga verk. Upphovsrätten betyder att du äger och gör vad du vill med dina egna skriva texter. Därför ska du akta dig för att skriva under och/eller ingå avtal där du ger bort upphovsrätten.
Rätten till dina texter regleras i lagen och har ett starkt skydd. Påföljden är fängelse och höga böter.
Hur fungerar det då i praktiken?
Om du t.ex. deltar i en antologi eller skrivartävling så har du rätt att publicera texten i vilket annat sammanhang du vill. Fast det är vedertaget att fråga om lov och att ange under texten var den redan är publicerad.
Vad krävs för att upphovsrätten ska gälla?
Att du ska ha skrivit texten själv och att den är publicerad.
Undantag från upphovsrätten:
”Lagen tillåter att enskilda personer kopierar upphovsrättsligt skyddade verk för privat bruk utan att be upphovspersonen om tillstånd. Privat bruk innebär kopiering för sitt eget, sin närmaste familjs och vänkrets privata bruk. Exemplaren får inte användas för andra ändamål än privat bruk, men rätten kan även i vissa fall innefatta kopiering för att utföra en arbetsuppgift.”
Ur Lagen om upphovsrätt
Hur länge är din text skyddad?
Din text skyddas 70 år från det att den publicerats eller att du dött. När skyddet gått ut är din text fri att använda.
Vad du bör se upp med
Du bör se upp med så du inte förhandlar bort din upphovsrätt genom att ingå skriftliga eller andra avtal. Innan du skickar iväg din text till en antologi, tidning eller tävling bör du läsa reglerna och allt det finstilta för att se att du inte ger bort din äganderätt genom att delta.
Tips: Tänk på att det inte alltid krävs att du undertecknat ett avtal för att du ska förlora din upphovsrätt.
Innan du skriver på förlagskontraktet
Innan du skriver på kontraktet du fått av ett litet och okänt förlag bör du kolla med en jurist om du känner dig osäker. Författarförbundets rådgivning kan hjälpa dig.
Du har upphovsrätt till dina texter, länkar:
Lagar är alltid komplexa och innehåller särskilda omständighet och undantag. Kolla därför in följande länkar för mer information:
Upphovsrätt, enligt Wikipedia
Författarförbundet om upphovsrätt
© Iréne S Räisänen
Läs också 5 tips på hur du korrekturläser, 7 vanliga misstag författare gör och Skulle du vilja ha en litterär agent?
Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig
Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.
Jag hade för mig att upphovsrätten gäller 70 år efter upphovsmannens död, inte efter publicering, åtminstone inte då upphovsmannen är känd. Är det inte så, alltså?
Du har rätt, Ann-Sofie. Men beroende på vad det handlar om för verk så kan datumet för publicering vara det som gäller.