Skriv ett kåseri om julbaket

Nu är din uppgift att roa dina läsare, skriv ett kåseri om julbaket. Genrens främsta uppgift är att underhålla den som läser.

Julbak

Pepparkaka
  1. Pepparkakor: Det är nog det mest ikoniska julgodiset. Pepparkakor är kryddiga, tunna kakor som ofta bakas i olika former som hjärtan, stjärnor och grisar. Degen kryddas med kanel, ingefära, nejlika och kardemumma och kan sedan dekoreras med glasyr.
  2. Lussekatter: Dessa saffransdoftande bullar är vanliga under luciafirandet den 13:e december. De är formade som S:ar eller med russin i mitten och är vanligtvis gyllengula till färgen tack vare saffranet.
  3. Julgodis: Det finns olika sorters julgodis som görs under julen, till exempel knäck (kokad blandning av sirap, socker och grädde), ischoklad (chokladbitar med kokosfett) och marsipanfigurer som ofta formar grisar eller små frukter.
  4. Pepparkakshus: Det är vanligt att skapa pepparkakshus som dekoration. Barn och vuxna bygger hus, slott eller andra fantasifulla konstruktioner av pepparkakor och fäster dem med kristyr.
  5. Julkakor: Förutom pepparkakor finns det andra traditionella kakor som bakas under julen, såsom saffransbröd, vaniljkransar (små ringar av vaniljdeg), och ”schackrutor” (kakor med ljus och mörk deg).

Se videon

Innan du gör övningen rekommenderar jag att du ser min video.

Skriv ett kåseri om julbaket, övning:

Skriv underhållande om ett julbak som inte gick som det skulle. Max 7 500 tecken inklusive mellanslag.

© Iréne S Räisänen

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

Läs också

Skrivtipsen Skriva kåseri, Skriva humor är roligt och se videon Krönika eller kåseri?

Fler skrivövningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×