Skriv en årsnovell

Skriv en årsnovell

Uppdaterad 1 mars 2022

Skriv en årsnovell är en skrivövning där du antingen kan skriva om ået som gått eller sammanfatta ditt skrivande år. Du kan göra det vilken tid på året som helst.

Personligt inte privat

Du ska skriva om årets om gått på ett sätt så det blir personligt och inte privat. Personligt betyder att du använder dina egna erfarenheter på ett sätt som många kan känna igen sig i. Med privat menas att du skriver för din egen eller dina närmaste och inte den stora allmänheten.

Skriv en årsnovell, övning:

Skriv en novell om året som gått på högst 10 000 tecken.

Tips: 

I en så kort text bör du välja ut en konflikt eller hinder som representerar ditt år.

Dela med dig

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Kom ihåg att först kommentera minst en valfri text. Blir texten lång räcker det med ett utdrag.

© Iréne S Räisänen

Läs också 7 tips på hur du skriver en novell och gör övningarna Skriv en fantasynovell, Skriv en höstnovell, Skriv en marsnovell och Skriv en juninovell.

Fler skrivövningar

SKRIV EN ÅRSNOVELL ÄR EN SKRIVÖVNING med ett skrivtips.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Min plats bland orden och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.

3 reaktioner på ”Skriv en årsnovell”

 1. Det sägs att tiden går fortare när man är äldre. Jag kan intyga att det är så. Helt omöjligt för mig att ta in att ännu ett år, 2017, snart ska läggas till handlingarna. Jag vill inte det, vill helst strejka. Jag vill inte lägga några år bakom mig. Jag vill överlämna en protest till den ansvarige/a. Fast det skulle inte hjälpa. Bättre då, säger någon mopsig individ, att vara konstruktiv och göra något bra av resten av sitt liv. Jo, jag vet redan allt det där. Jag aktiverar mig med meningsfulla sysslor. Men känslan finns där hela tiden ändå. Rädslan över att tiden flänger iväg som en förrymd fånge som precis hoppat över taggtrådsstängslet och rusar iväg över nejden. En distinkt oro finns där ständigt ändå och pockar på min uppmärksamhet. Jovisst, som sagt, jag fyller min tid. Varje söndag punktar jag aktiviteter jag tänker att jag ska ägna mig år under kommande vecka. Jag sköter det mesta hushållsarbetet eftersom min man jobbar, jag löptränar och gympar, skriver skönlitterärt och krönikor, träffar vänner över en lunch eller ett glas vin, är med i flera skrivargrupper och två bokcirklar, lyssnar på poddar och läser böcker. Och så umgås jag med min man, vi lagar goda middagar och går på bio och krogen ibland. Så jag fyller mina dagar med vettiga göromål. En sak, dock, som jag kommit på och som är positivt, det är att se till att ha tråkigt. Då äntligen går tiden sakta. Så att ha tråkigt är min plan för 2018. I alla fall ibland.

 2. – Men du fattar ju inte, ja vet inte hur jag ska hantera nåt så bra?
  – Asså ja vet att du aldrig varit i ett sånt långt förhållande men sluta självsabotera, suckar jag och byter öra.
  Att snacka i telefon med Mikaela ger en träningsvärk i både huvudet och handen.
  – Men asså det kan ju inte va såhär perfekt? Jag bara väntar på att nåt ska hända!
  – Perfekt? Du grät ju om honom bara häromdagen, svarar jag och mina mungipor dras till ett lätt leende.
  – Jajo… men du fattar vad jag menar!
  Jag skakar automatiskt på huvudet, Mikaela märker inte mitt frånvarande svar och fortsätter.
  – Jag börjar ju inbilla mig grejer! Asså jag har blivit en sån där crazy girlfriend.
  Jag ändrar position i soffan och fnyser.
  – Både du och jag vet att crazy girlfriend är ett koncept uppbyggt av patriarkatet och inget vi ska bidra till.
  Mikaela skrattar och suckar.
  – Men usch inte politik igen.
  – Det är faktiskt val nästa år, det är min plikt som medborgare att upplysa dig, säger jag och fnissar.
  – Jag vet jag vet jag vet. Men du fattar vad jag menar! Det är liksom för bra för att vara sant…
  – Mickis, helt ärligt, lite rough love här; men du måste verkligen sluta va ett sånt kontrollfreak. Njut av ert förhållande så långt den håller på, du tappar ju bort hela kärleken när du bara springer runt och nojjar?
  Det blir tyst en kort stund. Med betoning på kort.
  – Jag vet. Men ändå!
  Jag tittar på klockan och inser att tiden sprungit iväg. Eller mer att jag prokrastinerat med Mikaela i mer än en timme.
  – Men du, jag måste dra nu, sluta nojja och så ses vi imorgon!
  – Okej, älskar dig, puss!
  – Puss
  Jag lägger på och suckar djupt innan jag häver mig upp från den lite för bekväma soffan. Det där samtalet klarade verkligen inte Bechdel testet. Jag drar fram min fickspegel ur handväskan. Med blicken fäst på min alldeles för irriterande finne över ögonbrynet försöker jag samla mod. Jag tar väskan och går ut för att möta mitt ex och lämna det sista jag behållit av honom. Önskandes att mitt enda problem var att allt var för perfekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top