Rimmad dikt utan grötrim

Skriv en rimmad dikt utan grötrim är en övning där du får träna på att vässa dina slutrim. Att använda slutrim i en dikt kan för en del vara själv vitsen med att dikta. Andra, som jag, anser att rimmen har en förmåga att ta över på bekostnad av innehållet, lyriken.

Vad menar jag då med grötrim? Jo, t.ex. dig/mig, nu/du hjärta/smärta osv. Jag uppskattar rim när de inte märks utan enbart förhöjer och anger rytm. För att lyckas med det bör du inte rimma på varje rad, aabb, utan hellre på varannan abab eller använder dig av en mer komplicerad rimflätning som t.ex. i en sonett. Det går också att ha med rader utan slutrim i en dikt.

Skriv en rimmad dikt utan grötrim, övning:

En vers med sju rader och rimflätningen abcdabc. Välj ord som kräver mer av dig att hitta rim till än som exemplen på grötrim här ovan.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Debattinlägget Rimmad eller orimmad dikt?, skrivtipset 6 tips på hur du rimmar och gör övningarna Skriv en rimmad dikt där rimmen inte märks och Skriv en rimmad dikt om klimatet.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×