Hoppa till innehåll

Skriva poesi – om diktandets hantverk

Skriva poesi – om diktandets hantverk

Skriva poesi – om diktandets hantverk av Mats Söderlund (Offside Press) är den moderna handboken som länge saknats. Att skriva om hur dikter bör eller kan skrivas är, i mina ögon, svårare än att dikta. Även om lyrik ofta är resultatet av något som inte alla gånger är lätt att ta på borde processen gå att beskriva på samma sätt som den i prosa. Mats Söderlund bevisar också att så är fallet.

Du får lära dig hur du tar dina första staplande steg som poet. Vad som gör dikt till just dikt. Vad en dikt består av och hur du kan finslipa din poesi så att den har det yttre och inre lager som kännetecknar lyrik. Hur du skapar dina bilder, rytmen, tonen och inte minst hur du hittar diktens smärtpunkter.

Exempel och analyser

Analys

Mats Söderlund ger exempel från poeter och ur dikter från poesins historia. Analysen av Karin Boye, Sapfo, Athena Farrokhzad m.fl. ger dig garanterat fler verktyg till din diktlåda. Dessa ger även Skriva poesi ett djup och en bredd samtidigt som det också speglar Söderlunds egen kunskap. Han har gett ut nio egna diktsamlingar och visar här att han kan sin sak.

Skriva poesi – om diktandets hantverk lär ut olika metoder

Du får metoder i boken som fungerar om du vill använda dig av klassiska versmått, dikta politiskt eller ställa dig på en poetry slam-scen. Metoder som passar dig som skriver för att bli utgiven lika men också dig som enbart diktar för ditt eget nöjes skull.

För alla med intresse för poesi

Poesi

Handboken är lättillgänglig och kan läsas på flera nivåer. Den borde passa i såväl skrivarcirklar som skrivkurser. Jag kan också tänka mig att många lärare i svenska och litteratur kan ha stor användning för den. Skulle någon satt den i händerna på mig i gymnasiet hade jag tacksamt tagit mot den.

Skriva Poesi gör knappast någon besviken. Den innehåller allt som krävs av en handbok för poeter (och blivande) på 2000-talet.

© Iréne S Räisänen

Lyssna på

Min intervju med Mats Söderlund i Poetpodden och läs i bokbloggen Yolanda Aurora Bohm Ramirez och Sanna Ivarsson.

SkrivarSidans diktskola
Fler recensioner

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriva poesi – om diktandets hantverk av Mats Söderlund är en recension.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×