Intervju: Lupina Ojala, vinnaren i dikttävlingen 2013

Lupina Ojala
Lupina Ojala

Lupina Ojala, vinnaren i dikttävlingen 2013

Den klassiska frågan, hur känns det?
Det är verkligen jätteroligt att få det här priset. Jag är glad och stolt.

Berätta lite om din bakgrund som författare:
Jag har alltid skrivit både poesi och prosa, i vissa perioder mer och andra mindre beroende på min aktuella livssituation. För ca ett år sedan bestämde jag mig för att satsa mer på skrivandet än tidigare och faktiskt schemalägga skrivartid för att få en kontinuitet i textskapandet. I våras gav jag ut diktsamlingen ”Besvärjelser ristade i trä & sten” genom Bubok publishing. Jag skriver även del artiklar för mindre tidningar. Blandningen av olika typer av text är viktig för mig för jag känner att när jag utvecklar en del lyfter de andra också.

Vad inspirerar dig?
Oftast vet jag inte riktigt var inspirationen kommer ifrån men om jag ska välja något så är det naturen och skiftningar i väder och årstider. Naturfenomen är utmärkta metaforer för livet i stort och smått. Den optimala skrivarstunden är när jag absolut inte har något att göra för då sätter hjärnan i gång att hitta på berättelser för att fylla tomrummet.

Vad är bakgrunden till dikten?
En riktigt het dag i augusti kom bilden av de här två personerna i ett ödsligt beläget hus, isolerade från omvärlden. Dikten berättade sig själv för mig och jag måste erkänna att det är en av få dikter jag själv verkligen känner mig nöjd med.

Vad skriver du just nu?
Jag jobbar på min första roman vilket är både roligt och spännande. Berättartekniken blir så klart annorlunda än mot novellformatet som jag hållit mig inom tidigare. Vad gäller poesin så experimenterar jag med olika uttryckssätt just nu för att utvecklas. Det får ta den tid det tar att hitta rätt. Bra poesi kan inte tvingas fram.

Till sist, varför deltog du i SkrivarSidans dikttävling?
Jag har varit medlem sedan i våras och tycker det är ett bra forum att både dela med sig av sitt eget material och ta del av andras texter. Tävlingarna är ett sätt att få respons och en chans att få extra uppmärksamhet för det man skrivit. Vinsten är förstås en skjuts för självförtroendet och en sporre att skriva mer.

© Iréne S Räisänen

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest