Hoppa till innehåll

Elisabeth Magnusson Rune 

    Elisabeth Magnusson Rune

    Elisabeth Magnusson Rune, född 1959 och boende i Göteborg, Stockholm och Spanien. Hennes fokus ligger inte på det skönlitterära, utan mer på släkthistorier, det egenupplevda och fackböcker. Hon har på gång flera manus inom biografi/släkthistoria.

    Elisabeth tycker om research och att få fram fakta för sina böcker. Hon pillar gärna med språket och stör sig väldigt mycket på skriv- och grammatiska fel. Så redigering och korrekturläsning är något denna författare lägger tid på och dessutom uppskattar att göra.

    1. När och varför började du skriva, Elisabeth Magnusson Rune?

    Maunual

    Har skrivit så länge jag kan minnas. När jag var (mycket) yngre var det brev till kompisar som jag flyttat ifrån. Skrev dagbok i många år. Har skrivit långa reseskildringar från längre resor. Skrev dagbok med fokus på min graviditet under graviditeten och hela året efter (var tänkt att utmynna i en bok). 

    Har skrivit mycket brukstexter under mitt yrkesliv (manualer, handledningar, kurser och presentationer, online-hjälp, kravspecifikationer m.m.). Tänkte skriva min första bok som tonåring titulerad ”All världens hundraser”. Men tyvärr hann en annan mer erfaren hundmänniska före mig …

    Föredrar dessutom skrivande som kommunikationsväg många gånger, hellre än långa samtal i telefon.

    2. Din senaste bok heter ”Från idé till publicering – allt du behöver veta för att ge ut din bok”. Varför ville du skriva och ge ut den?

    Från idé till publicering omslag

    Jag har alltid stört mig på dåligt korrekturlästa böcker och böcker med felaktig eller inkonsekvent formgivning. Språk har alltid intresserat mig och jag är petig med att saker ska vara korrekta. Jag började samla på typiska fel i böcker, minnesramsor för att komma ihåg stavning, typiska sammanblandningar av ord och uttryck, typiska formgivningsfel på böcker och så vidare. 

    Har läst språkkurs på universitet samt skrivkurser på bland annat Poppius journalistskola. Dessutom utbildade jag mig till manusutvecklande lektör. Har sedan arbetat som lektör och korrekturläsare nu några år. Här fick jag ytterligare exempel på återkommande fel som skrivande människor gör eller formgivande amatörer. Så min Word-lista med punkter blev bara längre och längre … 

    När jag själv ville lära mig ge ut mina egna böcker insåg jag att det finns massor av böcker specifikt om skrivande (hur man gestaltar bättre, skriver spännande scener, skriver fungerande dialoger med mera) och flera specifikt om olika delar i utgivningen (t. ex. hur man gör omslag). Men med tanke på att jag gav ut mina första alster 1996 så har det blivit mycket trial and error på vägen. 

    Jag har lärt mig allt eftersom då det inte funnits en heltäckande bok om just ”allt du behöver veta för att ge ut en bok”! Jag har samlat på frågor som löpande ställs i olika Facebook-grupper om skrivande. Och jag har researchat då det sprids mycket felaktig information i samma grupper! Folk tror dom kan och svarar och så sprids irrläror ännu mer. 

    Jag har haft kontakt med både KB och Institutet för språk och folkminnen”. Jag har plöjt massor av olika skrivhandböcker, bloggar, youtube-klipp och liknande. Jag har varit i kontakt med olika experter för att trippelkolla mina uppgifter. Så min bok är väl genomgången och faktasäkrad.

    Varför jag skrev den var just för att det var en bok jag själv hade velat ha när jag kom in i skrivarvärlden. En bok som innehöll allt som man kunde tänkas behöva känna till. Vilka val man sedan gör för sin bok är en annan sak. Men det är svårt att välja om man inte vet vad som erbjuds och konsekvenser därav. 

    Målgruppen är just alla som vill lära sig mer, både nybörjare och redan etablerade författare. 

    Ett annat syfte var att visa att det går alldeles utmärkt att ge ut en bok själv (egenutgivning eller någon trycktjänst). Man måste inte betala dyra hybridlösningar. Och man måste inte ge upp sin dröm bara för att man fått avslag från traditionella förlag.

    En intressant punkt är att egentligen bryter många böcker mot svenska lagar! Vi har ju inte riktigt en kontrollmyndighet i Sverige även om KB kan skicka ut en uppmaning att skicka in pliktexemplar om man glömt den biten (eller inte ens visste om att det är ett krav …). 

    Så min förhoppning är att ”alla” författare ska köpa boken och ha i sitt referensbibliotek. 

    3. Vad tycker du, Elisabeth Magnusson Rune, är det bästa och det svåraste med egenutgivning?

    Uppslagen bok

    Det bästa med egenutgivning är just att jag är projektledare och bestämmer över alla led. Jag tar in de experter jag vill ha och köper in de tjänster som jag behöver. Men framförallt, jag bestämmer mina böckers livslängd.

    Det svåraste är nog marknadens inställning till egenutgivning. BTJ recenserar sällan egenutgivna (eller hybridutgivna) böcker. Och biblioteken tar oftast inte in dessa böcker. Argumenten är att kvaliteten många gånger är undermålig (innehållsmässigt, språk- och grammatiskt och formgivningsmässigt) och det värsta är att det är sant! 

    Egenutgivna böcker kan ha från pinsamt undermålig kvalitet till likvärdig traditionella förlags utgivningar. Men hur ska biblioteken veta vilka som håller vilken nivå? Vi har ingen kvalitetssäkring på egenutgivning! Min bok är ju tänkt att hjälpa egenutgivare höja kvaliteten på sina böcker.

    4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

    Sociala medier

    Blogg: https://www.ElisabethMagnussonRune.se

    Facebook: https://www.facebook.com/ElisabethMRune

    Instagram: https://www.instagram.com/elisabethmrune


    5. Till sist, Elisabeth Magnusson Rune, vad är ditt bästa skrivtips?

    Skrivtips

    Jag har många skrivtips men det viktigaste måste ändå vara: LÄS! Det absolut bästa är att läsa mycket själv. Inom både den genre man vill skriva och inom andra genrer för att få en uppfattning om skillnaden. 

    Och läs många skrivhandböcker. Ingen sport eller hobby fungerar som så att man bara börjar med den och tror att man ska lyckas. Wannabe-författare tycks ha denna tro av någon outgrundlig anledning. Att man kan svenska språket och har gått i svensk skola är inte samma sak som att man kan skriva. Eller rättare sagt: alla kan skriva, men alla kan inte skriva bra. 

    Så LÄS själv massor, är mitt absolut viktigaste råd och bästa tips.

    Elisabeth Magnusson Rune, bibliografi:

    Böcker:

    Friskvård för hund – Stretching för hund, 1996 & ElMaRu Förlag (2021)
    Friskvård för hund – Massage för hund, 1996 & ElMaRu Förlag (2021)
    Sådan herre, sådan hund, 2004 & ElMaRu Förlag (2021)
    Hitta läkningen i skogen – en hjälp ut ur utmattningssyndrom, Whip Media (2016)
    Fika med noveller, ElMaRu Förlag (2019)
    Mamma, pinnen rör på sig! – en liten bok om vandrande pinnar, ElMaRu Förlag (2021)
    99 sätt att använda en hundbajspåse – skitnö(r)dig kunskap om hundbajs och plast, ElMaRu Förlag (2021)
    Elis Magnusson – från dalsländsk bondpojke till Sveriges främste expert på fartygsmotorer – en släkthistoria, ElMaRu Förlag (2022)
    Från idé till publicering – allt du behöver veta för att ge ut din bok, ElMaRu Förlag (2024)

    Antologierna:

    Hälsa & Folkbildning: Andra boken, H@N (2017)
    Hälsa & Folkbildning: Fjärde boken, H@N (2017)
    Våra bästa skrivtips, Stockholmsförfattarna, SIKT Publishing (2017)
    Över en vårfika, Ariton Förlag (2017)
    Över en sommarfika, Ariton Förlag (2017
    Över en fika i Svea rike, Ariton Förlag (2017)
    Över en fika kan allting hända, Ariton Förlag (2018)
    Dolt under ytan, Ariton Förlag (2018)
    Tjugo sällsamma berättelser jag fann i en garderob, Catoblepas förlag (2019)
    Skriv om ditt liv, Ariton Förlag (2019)
    När mammor dör – kvinnor om att mista sin mor, Ordberoende Förlag (2020)

    Du kan köpa Elisabeth Magnusson Runes böcker hos t.ex. Bokus eller Adlibris.

    © Iréne S Räisänen

    Läs också

    När du läst om Elisabeth Magnusson Rune fortsätt med Christian Lehmann Gisler , Matilda Appelqvist, Eva Ullerud och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

    Iréne Svensson Räisänen

    WEBBANSVARIG
    Iréne Svensson Räisänen

    Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.

    Elisabeth Magnusson Runer Fem frågor är en författarintervju.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    SkrivarSidan
    ×