Hoppa till innehåll

Charlotte Ekbom fem frågor

Charlotte Ekbom

Charlotte Ekbom (född 1971), är författare och skriver skönlitterära böcker för både barn & ungdomar och vuxna. Hon bor norr om Stockholm och arbetar också som Content Manager, nyhetsbrevsredaktör, skribent, marknadskoordinator & virtuell assistent.

1. När och hur började du skriva?

Barn skriver

Skrivandet har varit en del av mitt liv så länge jag kan minnas. Jag började diktera sagor för min mamma redan innan jag själv kunde skriva. Därefter fortsatte det med dikter (jag har en fullskriven diktbok från när jag var åtta år), dagboksskrivande, noveller och låttexter. År 2005 kom min första bok ut, ”Kära vänner”, som är en kärlekshistoria för unga vuxna och sedan har jag fortsatt att skriva för vuxna, barn och ungdomar.

2. Du skriver vuxen, barn- och ungdomsböcker men också haiku. Vad är största skillnaden mellan båda dessa genrer?

Unga kvinna läser

Att skriva romaner, vare sig det är för ungdomar eller vuxna, kräver för mig mycket planering och tankearbete. Jag arbetar alltid med ett synopsis parallellt med mitt romanskrivande för att veta att jag håller mig på rätt spår. Dessutom finns det ju i en roman utrymme att verkligen fördjupa karaktärer, miljöer, dialoger och handling – på olika sätt beroende på om jag skriver för barn, ungdomar eller vuxna. När jag sedan väl har strukturen klar skriver jag mycket på känsla, men jag är ändå noga med att hålla mig till temat.

När jag skriver haikudikter gör jag nästan helt tvärt om. Jag kopplar inledningsvis helt bort huvudet och skriver bara det jag känner och det som kommer till mig. Sedan kan jag ofta gå in efteråt och justera orden, men det är känslan, hjärtat och inspirationen som kommer först.

3. Din senaste bok heter Ringen i kråkslottet. Vad handlar den om?

Ringen i kråkslottet omslag

Ringen i kråkslottet” handlar om 12-åriga Angelika som känner sig lite ensam. En dag flyttar Valentin in i det egendomliga huset bredvid. De blir vänner och tillsammans kommer de en flertusenårig hemlighet på spåren. En hemlighet som kan förändra allt och som någon är beredd att göra vad som helst för att bevara. Det är en spännande och tankeväckande bok om hemligheter och förvridna sanningar, men också om vänskap och om att hitta hem.

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

Absolut, kommer här. Är jätteglad för alla som vill följa mig.
Hemsida: https://www.charlotteekbom.com
Facebook: www.facebook.com/charlotteekbomforfattare
Instagram: www.instagram.com/charlotteekbom

5. Till sist, vad är ditt bästa skrivtips?

Skrivtips

Bara skriv! Tänk inledningsvis inte så mycket på stavning eller hur meningarna byggs upp. Låt bara texten rinna ur dig utan att fastna. Sedan när berättelsen finns där kan du gå tillbaka och redigera hur många gånger som helst. Lycka till!

Charlotte Ekbom, utgivning:

  • Ringen i kråkslottet, barn- och ungdomsroman, Idus förlag (2023) 
  • Ängeln i London, barn- och ungdomsroman, Idus förlag (2020)
  • Jag ska skydda dig mot livets fasor, barn- och ungdomsroman, SAGA Egmont och Storytel (2015) 
  • Grannsjälar, roman, SAGA Egmont och Storytel (2009)
  • Kära vänner, ungdomsroman, SAGA Egmont och Storytel (2005)
  • Hon har även deltagit i ett antal novellantologier, senast Kära mamma, Ordberoende förlag (2018)

Du kan köpa Charlotte Ekboms böcker hos vanliga internetbokhandlarna som Adlibris eller lyssna på Storytel.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Intervjuerna Jenny Ramström, Julia Pivén, Maria Grudemo El Hayek och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×