Hoppa till innehåll

Anders Fager Fem frågor

    Anders Fager

    Anders Fager, född 1964 i Stockholm, har försörjt sig som bokförfattare, spelförfattare och skrivlärare sen 2010. Det var inte en plan utan det mest blev så.

    Han hade gett ut en ”Svenska Kulter” på ett litet förlag och den gick mycket bättre än väntat. Sen dess tickar det på till Anders Fagers förvåning. Det var aldrig hans aktivt yrkesval, lite som att han råkade bli officer av att göra lumpen.

    1. Var fick dig att börja skriv och när?

    Dyslexi

    Jag har skrivit sedan mellanstadiet, trots obehandlad dyslexi. Jag har skrivit texter för rockband och skrivit för spel och gud vet allt. Det var den där ostrukturerade viljan att vilja hitta på saker, vare sig det var rocklåtar, dikter eller noveller. Och så blev de gjorda de där *10 000 timmarna.

    Dessutom har jag skrivit tre -och en halv roman som jag kastat. Det kändes som att de var viktiga då. Men så här i efterhand känns de helt meningslösa. Att skriva en konkret bok var lite av ett infall runt 2008 när jag fick höra att en kompis hade ett litet förlag. 

    2. Vad heter din senaste bok och vad handlar den om?

    Ynglingamorden omslag

    Ger ut en bok och en fristående novell i höst. Boken heter ”Ynglingamorden” och är en detektivhistoria som utspelar sig i Stockholms gaykretsar 1890. Jag har skrivit den ihop med Mikaela Carlberg som har forskat kring den tiden och just samkönade relationer. Hon gick en kurs för mig och vi blev vänner och det fanns så mycket spännande i historierna hon berättade. Den boken kommer ut på Piratförlaget. 

    Lagom till bokmässan ger jag ut en novell som heter ”Förbjuden graviditet”, den är på Kraxa och utspelar sig i en slags urban fantasivärld där troll, vättar och älvor lever i Sverige idag. Som en slags minoritetsbefolkning. Det är kul att göra olika grejer. Det håller hjärnan igång.

    3. Vad är det för skillnad på att skriva en roman och för dataspel?

    När du skriver för spel, oavsett om det är digitala eller analoga, så är du långt ifrån ensam på det sätt du är när du skriver en bok. Du är en del av en stor ensemble, och världen och berättelsen är sällan din egen. Scenerna du skriver är i någon annans historia.  Det kan vara väldigt roligt, men det tar ofta väldigt lång tid och är ganska omständligt. Att skriva för spel innebär också ibland att du får uppdrag som ”här gänder det en massa kool action, förklara nu varför…” 

    Ibland är det väldigt många kockar i soppan. Samtidigt så är det roligt att göra saker ihop med folk. Jag jobbar ganska nära med min hustru nu för tiden. Hon är en väldigt duktig redaktör och regissör. 

    4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

    Sociala medier

    Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Anders_Fager

    Facebooksida: https://www.facebook.com/fagerofficial

    Instagram: https://www.instagram.com/fagerforever/

    Hemsida: http://andersfager.se


    5. Till sist, Anders Fager, vad är ditt bästa skrivtips?

    Skrivtips

    Jag tror det viktigaste är att du försöker komma underfund med din egen process. Hur gör jag så att det blir en massa gjort? Att skriva böcker är ett slitgöra och har man inte listat ut hur man ska få ihop de där 200 sidorna så är man i en jäkla uppförsbacke. 

    Det är viktigt att lyssna på andra som är bättre än dig, och försöka sno deras knep och metoder och att lära sig att producera text. Men bara de knep och metoder som passar dig. Det är där man måste komma underfund med sig själv. Vad passar mig. Vad gör att jag får saker gjorda. 

    Ett annat bra tips är att omge dig med folk som får just det. Om dina skrivkompisar mest delar skämt om hur jobbigt det är att skriva och hur lite de skriver, då ska du byta skrivkompisar. 

    Anders Fager, bibliografi:

    Här en länk till Anders böcker: https://sv.wikipedia.org/wiki/Anders_Fager

    Du kan köpa Anders Fagers böcker hos vanliga internetbokhandlare som Adlibris och Bokus.

    © Iréne S Räisänen

    Fotnot: *10 000 timmarna är det som anses behövas för att du ska ha lärt dig ett hantverk fast du inte har medfödd talang för det.

    Läs också

    När du läst färdigt om Anders Fager kan du fortsätta med Matilda Appelqvist, Henrik Tibblin, Eva Ullerud och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

    Iréne Svensson Räisänen

    WEBBANSVARIG
    Iréne Svensson Räisänen

    Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.

    Anders Fager Fem frågor är en författarintervju.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    SkrivarSidan
    ×