Hoppa till innehåll

Eva Ullerud Fem frågor

    Eva Ullerud

    Eva Ullerud , född 1954 i Stockholm och boende i Påarp, skriver för både barn och vuxna och i flera genrer. Alla hennes texter har en gemensam grund: Författarens tro på allas lika värde, oavsett djurras, hudfärg, religion, kön, ålder och framgång i livet. 

    1. När började du skriva och varför?

    Kvinnlig deckare

    Skönlitterära texter i bokform började jag skriva 2011. Dels för att jag ville se om jag kunde, dels för att jag saknade deckare med positiva, äldre kvinnor. Det var en tid när de flesta bokdetektiver var nersupna, deprimerade äldre män eller utarbetade småbarnsmammor. 

    Under en resa till Brasilien träffade jag en svensk kvinna som hade passat perfekt som den detektiv jag saknade i bokfloden. Det ledde till en trilogi om deckartanten Lillemor Stenlund och hennes man Torsten. 2022 kom de även som ljud- och e-böcker, den senaste heter ”Fara med osanning”. 

    Till mina första böcker hörde också en barnbok på rim om den nyfikna siameskatten Bonnie. Jag har älskat rim sen jag var barn och tror det är viktigt för språkutvecklingen. Även boken om Bonnie fick en uppföljning 2022 med ”Vem pep?”.Att jag fortsatte att skriva beror till stor del på alla roliga skrivartävlingar jag deltagit i.

    Och den viktigaste för mig var nog när jag vann SkrivarSidans novelltävling 2014 med min novell ”Offer.” Bekräftelsen när den text man arbetat på blir uppskattad är ovärderlig.

    Men ju mer jag skrev desto mer insåg jag hur mycket det fanns att lära. Dessutom fick jag i uppdrag att skriva ner en verklig berättelse från andra världskriget och för att klara det ville jag först förbättra mitt skrivande.

    Därför började jag Författarskolan vid Lunds universitet och efter den kom en uppsjö kurser som lett till kandidat-, magister- och masterexamen i Kreativt skrivande. Utbildningarna har varit mycket givande för mitt skrivande genom att ge uppgifter, deadlines och framför allt den respons man både ger och får. 

    2. Du skriver inom många olika genrer. Vilken föredrar du och är det någon ny du vill testa?

    Verktygslåda

    Ja, jag har nog prövat de flesta. Vid Författarskolan fick vi testa allt och till min stora förvåning upptäckte jag att jag klarade av att skriva även i genrer jag undvikit tidigare, som essäer, sångtexter och skräck och senare även filmmanus, teatermanus, kulturjournalistik m.m. 

    Jag märkte hur valet av genre påverkar möjligheten att nå fram med innehållet i en text. För starka känslor väljer jag t.ex. ofta lyrikformat. I boken” Dekahebdom – Fredagsbagateller i Missenträsk” har jag använt flera genrer. Ramen är en feelgood-roman om ett gäng pensionerade författare och kulturpersonligheter. Inom ramen finns invävt romankaraktärernas samhällskritiska texter i form av essäer, dikter och noveller. 

    En spännande genre jag lärde mig för ett par år sedan är lättläst. Allas lika värde viktigt för mig och att kunna ge fler människor möjlighet att läsa stämmer väl in med det. Lättläst är verkligen ett hantverk och min deckardam Lillemor fick bli först ut i en lättläst deckare, främst avsedd för äldre. Förra året skrev jag förlagsavtal och boken är planerad till våren 2025. 

    För mig är genrerna som en verktygslåda. Därför föredrar jag inte någon genre framför en annan utan väljer ungefär som man kan välja ett verktyg; det är bättre att slå i spik med en hammare och skruva i skruvar med en skruvmejsel än tvärtom.

    Och det är lättare att utöva ett hantverk med en innehållsrik verktygslåda, vare sig man är snickare eller författare. Säkert finns det något spännande verktyg jag inte testat ännu!

    3. Din senaste bok heter ”Miniatyrerna”. Vad handlar den om?

    Miniatyrerna omslag

    ”Miniatyrerna” är en portalfantasy som utspelar sig i Ångermanland och har kopplingar till häxprocesserna som ägde rum där på 1600-talet. Gunnars och Monas affär går dåligt och de besöker en mässa i hopp om att finna något som kan vända resultatet. Utanför mässhallen möter Gunnar en gammal man som visar honom något mycket märkligt. Kanske kan det vara lösningen för att affären ska överleva?

    De norrländska skogarna döljer hemligheter som går långt tillbaka i tiden och de gör att fynd som öppnar fantastiska myndigheter – om de lyckas lista ut vad det är de har funnit.Som i alla mina böcker finns en koppling till allas lika värde.

    Det sammanhållande kittet i ett samhälle är att ”de andra” finns. De som inte hör till. Är det möjligt att skapa en värld där alla har samma värde? Finns det redan en sån? Eller måste varje grupp levande varelser utse ”de andra”; de som är mindre värda?

    4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

    Sociala medier

    Hemsida med blogg: https://skrivarlyan.ullerud.nu/

    Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61558761735789

    Instagram: https://www.instagram.com/evaullerud/


    5. Till sist, Eva Ullerud, vad är ditt bästa skrivtips?

    Skrivtips

    Fyra saker som behövs för att skrivandet ska rulla på är idéer för att komma igång, deadlines för att inte köra fast, respons från andra för att förbättra både sin text och sitt framtida skrivande och slutligen uppmuntran för att orka fortsätta.

    Dessa fyra har jag funnit på två sätt: genom skrivartävlingar och utbildningar. Universitetsutbildningar är gratis och det finns allt från korta kurser på 7,5 poäng till kandidat, magister och masterutbildningar.

    Ett sista tips är att spara allt du skriver. En text kan komma till användning många år efter att den skrevs.

    Eva Ullerud, bibliografi:

    Lista på Evas utgiven böcker:
    https://skrivarlyan.ullerud.nu/allt/

    Du kan köpa Eva Ulleruds böcker hos vanliga internetbokhandlare som Adlibris och Bokus.

    © Iréne S Räisänen

    Läs också

    När du läst färdigt om Eva Ullerud kan du fortsätta med Elisabeth Magnusson Rune, Christian Lehmann Gisler, Matilda Appelqvist, Henrik Tibblin och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

    Iréne Svensson Räisänen

    WEBBANSVARIG
    Iréne Svensson Räisänen

    Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.

    Eva Ullerud Fem frågor är en författarintervju.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    SkrivarSidan
    ×