Hoppa till innehåll

Nathalie Isaksson Fem frågor

    Nathalie Isaksson

    Nathalie Isaksson är född 1989 och bor i Skurup. Hon har alltid drömt om att få bli författare. Det var väl därför som hon redan som 5 åring tjatade på sina föräldrar om att få börja skolan ett år tidigare för att lära sig läsa och skriva.

    Nathalie ville lära sig läsa och skriva så hon kunde följa drömmen. Under skoltiden fick hon höra att det inte gick att jobba som författare. Det var inte förrän hon blev mamma vid 30 års ålder som sagoskapandet tog fart. Hon skriver också korta noveller och illustrerar sina sagoböcker.

    1. Hur kom det sig att du började skriva och illustrera sagor?

    Sagor

    Sagoberättandet har alltid varit en del i mig men det tog fart ordentligt när jag blev mamma. Min son, 5 år, har lika livlig fantasi som mig och han är min största inspiration. Jag kan få en idé till en saga medan jag och sonen gör något vardagligt. 

    Det var så sagan om Sixten växte fram i ”När den grå himlen blev blå”. Jag och sonen låg på en filt ute i trädgården och tittade på molnen som drog förbi. Där började vi fantisera om vad som fanns ovanför molnen och det var där tanken om en molnfabrik där små molngubbar jobbar i dök upp. 

    Men nästan alla andra sagor har kommit till under nattningar. I stunden improviserar jag och ibland kommer han med önskemål om olika sagoväsen eller platser. Det är inte alla sagor som skrivs ner men så fort jag märker att där finns något att bygga vidare på så placerar jag mig snabbt vid datorn när familjen gått och lagt sig. Där jobbar fingrarna snabbt över tangentbordet för att få ner min idé. 

    Att teckna gjorde jag mest i grundskolan, åren därefter har det varit kladd för att fokusera vid telefonsamtal och liknande. Inte mycket mer än så. Intresset kom tillbaka i samband med första boken. Jag skulle egentligen inte göra bilderna själv men när jag blev visad olika portfolios kunde jag inte släppa tanken om ifall jag skulle ångra mig om jag inte gjorde bilderna själv. Jag började teckna lite slarvigt på papper om kvällarna. Det tog inte lång tid innan det blev riktigt roligt. Nu tecknar jag lite varje dag.

    2. Vad kommer först? Texten eller teckningen?

    Enhörning

    Texten kommer alltid först, eller i alla fall idén till sagan. Det är lite surt när jag skrivit en saga om ett sagoväsen jag inte lärt mig teckna än. Det var som när jag kom i kontakt med Elsie Borbély Hällström. Hon var då 8 år gammal och skulle få ge ut sin första bok. Jag fick en förfrågan från Olssons Förlag om att hjälpa Elsie med text och bild. Sagan skulle handla om enhörningar och drakar och jag kunde inte teckna något av det. Jag fick skrota massor av bilder eftersom jag inte blev nöjd. Nu är drakar något av det roligaste att teckna. 

    3. Vad heter din senaste bok och vad handlar den om?

    Grönsakslandet omslag

    Min senaste bok heter ”Grönsakslandet”. Det är den andre boken i serien om Knut och Ylva-Lie. Den första är Calypso Colombia. Böckerna är fristående i handling men ingår i samma serie eftersom mina barn är huvudrollskaraktärer.

    I första boken tas barnen till en godisplanet och i ”Grönsakslandet” ville jag väga upp med en nyttigare miljö. Den börjar med att barnen får besök av en koltrast som ber dom ta sig till morotsbädden i grönsakslandet. Där krymps barnen och via en öppning inuti en morot tar dom sig ner i ett underland. Koltrasten vill att barnen ska söka upp trollkarlen men berättar inte varför. Under sagans gång träffar barnen på en hel del talande grönsaker. Karaktärerna hjälper barnen närmre trollkarlen.

    Det är inte förrän barnen hittat honom som man får reda på varför det var så viktigt att leta redan på honom. 

    4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

    Sociala medier

    Instagram: https://www.instagram.com/sagotantens_krypin/

    5. Till sist, vad är ditt bästa skrivtips?

    Skrivtips

    Mitt bästa tips är att bara skriva. Där har funnit gånger då jag bara suttit vid datorn och skrivit om det jag kan se i rummet. Texten blir osammanhängande och stundvis ointressant men jag får utlopp för både tankar och kreativitet.

    Nathalie Isaksson, bibliografi:

    Calypso Colombia, saga, Olssons Förlag (2024)
    När den grå himlen blev blå,, saga, Olssons Förlag (2024)
    Vy och drakarna (tillsammans med Elsie Borbély Hällström), saga, Olssons Förlag (2024)
    Grönsakslandet, saga, Olssons Förlag (2024)

    Kommande:
    Drömlika Nätter (tre korta noveller, ingen barnbok)

    Du kan köpa Nathalies böcker hos vanliga internetbokhandlare som Adlibris och Bokus.

    © Iréne S Räisänen

    Läs också

    Anders Fager, Eva Ullerud, Henrik Tibblin och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

    Iréne Svensson Räisänen

    WEBBANSVARIG
    Iréne Svensson Räisänen

    Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    SkrivarSidan
    ×