Den här veckan firar vi att SkrivarSidan firar 25 år den 30 mars. Vi gör det genom att 27/3 presentera vinnarna i tävlingen ”Gestalta skriva”. Jag har också skrivit den här krönikan om hur det började och hur sajten har utvecklats genom åren.
Innehåll
Så startade sajten
Jag har skrivit om det flera gånger tidigare men vill göra det igen nu när SkrivarSidan firar 25 år. Varför jag alls startade SkrivarSidan? Jo, för att jag vill testa om skrivarkurser fungerade på webben. Webben var fortfarande relativt ny och jag var nyfiken på hur man gjorde en webbplats.
Efter att ha sökt på nätet insåg jag att jag måste lära mig att programmera i HTML. Att lära mig något helt nytt var kul och är fortfarande något av de roligaste jag vet. Och även om HTML idag bara är en liten del av det som krävs för att göra dagens sajter så har jag fortfarande nytta av det när jag felsöker.
Handkodade HTML
Den 30 mars 1999 lade jag upp den allra första versionen av SkrivarSidan. Jag hade kodat den för hand i html efter att ha följt Annika Tigers html-guide. Ljusgrönt var färgen som dominerade.
Efter att ha handkodat ett par år kom det första programmet för att göra hemsidor ”Adobe GoLive”. Det underlättade även om det med dagens mått mätt var svårt att bemästra och tidskrävande.
Idag använder jag världens mest använda publiceringsverktyg, WordPress, som fungerar smidigt, snabbt och enkelt. Nej, det är ingen reklam utan är byggt på 25 års erfarenhet.
Kuriosa
När jag började handkoda SkrivarSidan hade jag en Mac-dator med för lite minne. Dessutom var operativsystemet, förlåt Apple, buggigt och inte särskilt användarvänligt.
Min dator kraschade minste en gång i veckan och jag fick installera om hela operativsystemet. Dessutom hade allt raderats från hårddisken så alla program måste installeras om igen. Suck. Jag längtar inte tillbaka till det.
Eftersom jag min nya sajt var en av de absolut första som vände sig till oss som skriver började jag per mejl få många texter från besökarna. Allt från dikter till kort berättelser och hela noveller. Många av texterna var tillräckligt bra för att låta andra läsa direkt, andra om jag redigerad dem innan. Så började vår community.
Eftersom jag lade mycket av min tid, och för mycket pengar, på att underhålla och uppdatera sajten började jag ta ut en medlemsavgift. En del av dessa pengar gick till vinster i den novelltävling jag startade. Jag hade dessutom de återkommande Veckans prosatext och Veckans dikt.
Som mest hade communityn drygt 500 betalande medlemmar. Men när Facebook startade sina grupper för olika intressen börjad många att flytta dit. I mitten på 2010-talet stängde jag ner communityn och startade SkrivarSidans skrivgrupp på Facebook. Idag har den gruppen drygt 2 400 medlemmar.
Tävlingar
Vi hade några Sveriges största årliga novell- och dikttävling med pengar som pris. Tävlingarna tog mycket tid att arrangera så därför tvingades vi sluta med dem 2019. Efter det, och numera, arrangerar vi mindre tävlingar som återkommer oregelbundet.
Medlemsantologin Revansch
År 2004 gav vi ut vår första medlemsantologi Revansch. Boken tryckte vi upp via Vulkan. Det första och sista gången jag använde den tjänsten. Flera köpare fick böcker med bara vita sidor om de alls fick någon bok. Jag bloggade om deras undermåliga tjänst i min författarblogg, Vulkans service är under alla kritik, och fortfarande hör folk av sig till mig för att berätta vad det råkat ut för när de anlitat Vulkan.
Sex böcker har det blivit i vår antologiserie som är utgivna på SkrivarSidans förlag. Ja, för vi startade eget förlag för att ge ut medlemsantologierna och undertecknads poesi. Ett par andra författare gav vi också ut innan vi insåg att det inte gick ihop ekonomiskt. Om vi fortsatt med det hade vi troligen gått i konkurs inom ett par år.
Alla våra medarbetare
Genom åren har jag har haft hjälp av flera engagerade medarbetare som t.ex. Tuulikki Räisänen som hållit i företaget under den tid vi haft sådant. Hon är bildkonstnär och gjorde också illustrationerna till medlemmarnas texter. Idag håller hon i vår bokhandel och ser till att böcker till köparna och diplom till kursdeltagarna kommer dit de ska.
Utöver det så har vi genom åren fått hjälp av hugade krönikörer, kåsörer, recensenter, bokbloggare, gästbloggare, illustratörer och boksättare. Idag har vi recensenten och bokbloggaren Lisbeth Ekelöf som troget bidrar till sajten.
Ett stort tack till er alla som medverkat till det SkrivarSidan varit och är idag!
SkrivarSidan idag
Idag är SkrivarSidan åter igen en av få sajter som är riktar sig till dig som skriver. Jo, det finns enskilda författare som fortfarande bloggar om skrivandet men de är inte många. Sociala medier har tagit över och dit har även vi tagit oss. Vi finns på YouTube där jag lägger upp korta videor med skrivtips och mina egna diktvideor. Dessa videor kör jag också på Instagram, TikTok och flera andra ställen
Här på sajten fortsätter vi att lägga upp skrivtips, övningar, recensioner, bokblogginlägg och krönikor om skrivandet. Sedan ett par år tillbaka har vi också en intervjuserie, Fem frågor, som vänder sig till författare inom olika genrer. En och annan tävling blir det också.
Sajten tuffar på och det gör också min ålder. Därför har jag satt som mål att jag, om jag får vara frisk, ska göra en bok av skrivtipsen, övningarna och krönikorna här på sajten. Förhoppningsvis hinner jag sammanställa den och ger ut den innan jag på andra sidan 70 år kommer att ta ner SkrivarSidan. För hur roligt det än är så tar det allt mer på krafterna att hålla igång allt. Sajtens ekonomi gör också att jag ser slutet närma sig.
SkrivarSidan firar 25 år med glädje
När jag tittar tillbaka och inser att SkrivarSidan firar 25 år har jag svårt att förstå det. Du ska veta att jag verkligen haft roligt när jag försökt föra ut skrivandets hantverk runtom på nätet.
Stöd SkrivarSidan
Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgiro 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
© Iréne Svensson Räisänen
Läs också
Vinnarna i Skriv en jultanka, Vinnarn i Gestalta skriva, Krönikan Året 2023 på SkrivarSidan, Är utseendet på en webbsajt viktigt? och SkrivarSidan som uppslagsbok.
WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.
Även jag startade med hemsidor på 1990-talet. Jag kodade sidor 1994, men då jag hade en pc, ingick något som hette Frontpage Express i officeprogrammet 1998, så jag gick över till wysiwyg med det samma det kom. Då hade jag en hemsida med blandat innehåll. Sen fick jag eget hemsideshotell, min hemsida växte till fem, jag gick över till betalversionen Frontpage och numera kör jag WordPress och har lagt ner en hemsida så jag har fyra kvar med varsitt ämne. Då jag blev pensionär, tog jag upp författarskapet igen efter nästan 40 års paus. Även jag har dåliga erfarenheter med Vulkan, så jag startade eget förlag då jag var 70. Nu tuffar det på med fem författare varav en är död. Det är ingen vinstmaskin, precis, men jag kör print-on-demand och får avräkning av Publit varje kvartal. Om någon författare går med vinst, skickar jag pengarna. Nu är jag 80, och mina medarbetare börjar bli gamla (även om de är yngre än jag) så jag har dragit ner på vissa aktiviteter. Jag siktar på att bli lika gammal som medlemmar av min familj brukar, så jag räknar med att hålla på i 20 år till.
Jag kommer ihåg dig, Tora. Roligt att du håller igång forfarande och tack för att du delar med dig av din historia.
Beundransvärd din långa resa med Skrivarsidan! Grattis!
Tack Ethel! 🙂
Jag har följt Skrivarsidan under många år. Kommer ihåg Skrivpuff! Grattis Irene till ett himla bra jobb!
Tack Ulla! 🙂 Ja, det har hunnit hända en hel del under åren. Kul att du fortfarande hänger med på resan.