Skrivartävlingar är viktiga

Skrivartävlingar är viktiga för SkrivarSidan och har alltid varit det. Något jag lärt mig under de snart 20 år som gått sedan jag startade sajten. Det började med att jag utsåg Veckans dikt och Veckans prosatext. Tuulikki Räisänen illustrerade texterna med egna bilder och fotomontage.

Vi började med det någon månad efter att jag startat sajten och texter strömmade in. Villkoret för att delta i tävlingarna var att du var medlem och att jag tyckte din text var så bra att den blev publicerad.

Julsaga

Första större tävlingen, Skriv en julsaga, körde vi igång inför julen 1999.

Den första vinnaren var Conny Palmqvist som idag är etablerad författare. Han är långt ifrån ensam om att ha startat sin karriär på SkrivarSidan genom att delta och få pris i våra tävlingar. Andra har gått våra kurser och sedan etablerat sig som skribenter och författare. 

Novelltävling

Första novelltävlingen startade vi 1999 och vinnarna publicerade vi på SkrivarSidans 1:års dag i slutet på mars 2000. Den traditionen håller vi fortfarande fast vid. Till årets tävling har vi fått in hela 308 bidrag. De vinnande novellerna kan du läsa här på sajten den 29/3.

Tyvärr finns inga av de vinnande novellerna kvar från åren före 2007.

Dikttävling

Dikttävlingen körde vi första gången 2007 och den första vinnaren var Elise Edgren. Tyvärr lyckades vi inte rädda hennes dikt då vi bytte publiceringssystem 2007. Det har alltid funnits ett stort intresse för att skriva poesi bland SkrivarSidans medlemmar och besökare. Vilket brukar visar sig i mängden dikter som kommer in till tävlingen.

Skrivartävlingar är viktiga på flera sätt

Ja, skrivartävlingar är viktiga på flera sätt. Det kan vara ett mål för att komma igång att skriva. Om du har tur kan du bli upptäckt av förlag eller andra inom branschen. Att delta i en tävling kan med andra ord bli en språngbräda för din karriär som författare. Om du inte har den ambitionen kan det skänka skrivglädje och sätta guld på tillvaron.

© Iréne S Räisänen

Fler krönikor 

 

Skrivartävlingar är viktiga är en krönika.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest