Helena Jeppe Fem frågor

Helena Jeppe har alltid skrivit mycket och det har genom åren blivit många påbörjade sagor och berättelser. När barnen var små avslutade hon kvällens sagostund med att berätta vad Lilla Musen hittat på under dagen. Nu har Helena gett ut fyra kapitelböcker om Lilla Musen och har påbörjat en barndeckarserie. 

1. När och hur började du skriva? 

Skriva

År 2004 började jag skriva ner berättelserna om Lilla Musen i ett kollegieblock. År 2008 fick jag en hjärnblödning. För att aktivera och rehabilitera mig efter hjärnblödningen började jag skriva över första manuset om Lilla Musen till datorn. Att sitta framför datorn var mycket påfrestande så jag skrev ungefär 30 minuter varje dag. Det var första redigeringen av det manuset och 20 versioner senare blev det en tryckt bok 2015.

2. Du skriver barnböcker. Hur står sig barnböcker i Finland?

Flicka med finska flaggan

Det trycks en hel del barnböcker i Finland men de flesta på finska. Det trycks få finlandssvenska barnböcker, vilket till viss del troligen beror på att det är bara 5,2% av befolkningen som är finlandssvensk. Utbudet av svenska barnböcker är relativt stort, vilket är bra men de stämmer inte med  finlandssvenska traditioner och språk. Som ett litet exempel: Här pratar vi inte om killar och tjejer utan om pojkar och flickor.

3. Vad heter din senaste bok och vad handlar den om?

Helena Jeppes utgivna böcker

Min senaste bok heter ”Mysteriet på hotell Brudhäll” och är första delen i en barndeckarserie. Boken handlar om två barn, Ella och Wille som följer med sin moster Sofia till Kökar. På båtresan berättar Sofia att det pågår mystiska stölder på hotellet de ska bo på. Saker försvinner spårlöst från låsta hotellrum och polisen hittar inga spår efter tjuvarna.

Sofia som är journalist spanar alltid efter scoop. Hon ber Ella och Wille hjälpa henne att lösa mysteriet. Ella och Wille spanar och hittar många misstänkta, men vem är tjuven?

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

Sociala medier

Jag har ett instagramkonto på namnet  @hellasforlag 

På facebook finns jag på Lilla Musens äventyr och på Hellas Forlag. 

På min YouTube-kanal har jag läst in första kapitlet ur de två första böckerna: https://www.youtube.com/@helenajeppe5031/videos

Jag har även en hemsida: https://hellasforlag.wixsite.com/hellasforlag

5. Till sist, vad är ditt bästa skrivtips?

Skrivtips

Mitt bästa skrivtips är: Lär känna karaktärerna som ska vara med i din bok, bestäm vad boken ska handla om och sätt dig ner och börja skriv. Det viktigaste är att börja skriva. Vissa behöver strukturera upp hela boken innan de börjar, andra skriver mera fritt.  Men det kan vara bra att ha början, mitten och slutet klart för sig – och kom ihåg, planer kan alltid ändras! 

Helena Jeppe, utgivning:

Böcker

Lilla musen flyttar in, barnbok, Hellas förlag (2015)
Lilla musen firar jul, barnbok, Hellas förlag (2017)
Lilla musen på sportlov, barnbok, Hellas förlag (2019)
Lilla musen spökar, barnbok, Hellas förlag (2020)
Mysteriet på hotell Brudhäll, antologi, Joelsgårdens förlag (2021)
Det var inte jag, antologi, Joelsgårdens förlag (2020)

Du hittar Helenas böcker hos de vanligaste internetbokhandlarna som t.ex. Adlibris, Bokus med flera.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Intervjuerna Bernt-Olof Andersson, Angela Rizzo Fem frågor, Bride Persson Fem frågor, Kukkamariia Valtola Sjöberg, Gunvor Härenstam och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×