Många vill men få blir utgivna

Många vill men få blir utgivna

Många vill men få blir utgivna är en sanning som ingen med bokdrömmar vill höra eller läsa. Senast idag fick jag mail från en 12-åring som skrev ”Jag älskar att skriva dikter och drömmer om att få en bok utgiven. Har du tips?”. En fråga som blivit allt svårare med åren att svara på. Här kommer inget svar men väl en del tankar.

Läs mer

Rytmen och tempo i en text

Rytmen och tempo i en text

Rytmen och tempo i en text är ett skrivtips med två skrivövningar. Jag tjatar ofta på mina kursdeltagare att de ska korta ner meningarna, dela upp dem i flera och varva långa och korta. Varför? Jo, för att få en läsvänlig rytm. Radar du upp mening efter mening med inskjutna satser (bisatser) kan texten upplevas som snårig och luften tar slut när du läser den högt.

Läs mer

Skrivandet kan vara lekfullt

Skrivandet kan vara lekfullt

Skrivandet kan vara lekfullt är en krönika om att skrivandet inte måste vara en plåga. Många av oss som skriver tycker att det är det roligaste som finns. Andra tycker att det är plågsamt och ångestfullt. Själv upplever jag diktandet som ren glädje. Mina dikter kommer till av lust och lek. Att skriva prosa, som min självbiografiska roman, var plågsamt medan jag skrev första utkastet. Redigeringen var däremot lustfylld.

Läs mer

Skriv 100 ord om ett fusk som drabbat dig

Skriv 100 ord om ett fusk som drabbat dig

Skriv 100 ord om ett fusk som drabbat dig, är den nya skrivutmaningen som pågår i två veckor pga. vinterlovet. Det finns många typer av fusk t.ex. doping, betala för svar på ett skolprov, att spara in på materialet i ett nybyggt hus eller att kopiera en text på nätet och sätta sitt eget namn under. Du har troligen drabbats av ett eller annat fusk genom åren. Vad som räknas som fusk avgör du.

Läs mer

Övningar för nybörjare

Övningar för nybörjare

Övningar för nybörjare är för dig som är helt ny på att skriva.

1. Monolog
Ställ en stol på golvet. Tänk dig att på den stolen sitter hen som du vill prata med, men den som sitter där vill inte prata med dig. Skriv om vad som händer.

Läs mer

Pin It on Pinterest