Podcast om litteratur

Podcast om litteratur

Podcast om litteratur är ett skrivtips där jag tipsar om poddar jag själv lyssnar eller Podcast om litteratur är ett skrivtips där jag tipsar om poddar jag själv lyssnar eller lyssnat på. Några podcast tar upp böcker inom en viss genre medan andra väljer en eller flera böcker de gillar. En del av poddarna jag tar upp är gjorda av enskilda entusiaster, andra är förlags- eller drivna av redaktioner Några gör inte längre nya avsnitt medan andra producerar nytt mer eller mindre regelbundet.

Läs mer

Podcast för dig som skriver

Podcast för dig som skriver

Podcast för dig som skriver är ett skrivtips där jag tipsar om poddar jag själv lyssnar eller lyssnat på. Alla har gemensamt att de handlar om skrivandets hantverk. Jag har själv lärt mig massor genom åren när jag lyssnat på samtal om hur andra gör. Har du ännu inte börjat lyssna på podcast är det dags att börja. 

Läs mer

Fredrik Backman ger tips till blivande författare

Fredrik Backman ger tips till blivande författare

Fredrik Backman ger tips till blivande författare

I Fredrik Backmans Sommarprogram pratar han om det egna författarskapet och ger tips till dig som vill bli författare.

SJÄLVDISTANS OCH HUMOR

Att debutromanen En man som heter Ove blev en braksuccé har knappast undgått någon. Men trots framgångarna visar Backman på både självdistans och humor.

Öppenhjärtigt delar han med sig av sina tillkortakommanden och hur han ur dem skapat sin egen stil. Utseendedyslexi – som han kallar det – har tvingat honom att hitta alternativa sätt att beskriva sina karaktärers utseende. Som exempel läser han högt ur En man som heter Ove:  ”Han var en man av svart och vitt. Och hon var färg. All hans färg.”

Genom att bjuda in läsaren till att skapa egna bilder blir berättelsen ett samspel mellan författaren och läsaren.

Läs mer

Grand Mal och Välkommen till Amerika

Grand Mal och Välkommen till Amerika

Grand Mal och Välkommen till Amerika

Grand Mal och Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård. Den senare Augustprisnominerad 2016. Novellsamling Grand Mal var Linda Boström Knausgårds stora genombrott. På mig har den dock gjort ett tudelat intryck.

Novellerna är korta. Antonias drömmar är endast en sida. Längden stör inte. Snarare är det uppfriskande att de inte utgår från något visst format. Det som främst fångar min uppmärksamhet är att två stilar blandas: Vissa stycken är rakt på. Utan krusiduller. Andra stycken är mer poetiska. Drömlika. Jag får ibland känslan av att de skrivits av två olika personer.

Flera av novellerna slutar abrupt. Som att om något fattas. Och några av novellerna känns helt enkelt märkliga.

Jag fastnade för Öde och Berättelsen om fågeln. De är båda vemodiga och okonstlade. De ryser till under huden. Och berör ämnen som vi sällan pratar om eller ens vill kännas vid för oss själva.

Novellsamlingen är ojämn, men sättet hon skriver på gör Grand Mal väl värd att läsa.

Läs mer

Skapa din egen superhjälte

Skapa din egen superhjälte

Skapa din egen superhjälte

Skapa din egen superhjälte. Robin skapade superhjälte – för att rädda sig själv i Verkligheten i P3 är en vacker historia från verkligheten. Han lyckades med konststycket att rädda sig själv när han kände sig som svagast.

Captain Free, ett alter ego som han själv skapat hjälper honom att tänka rätt. Påverkar hans sätt att agera. Förändrar hans liv.

Jag tror att fler skulle må bra av att skapa sin egen Captain Free. Något som ger dig energi och mod. Får dig att övervinna dina rädslor. Att våga stå upp för det du tror på. Att våga visa civilkurage. Eller vad det nu än må vara.

Läs mer

Pin It on Pinterest