Om konsten att läsa och skriva

Om konsten att läsa och skriva – Olof Lagercrantz

Om konsten att läsa och skriva – Olof Lagercrantz

I Om konsten att läsa och skriva delar Olof Lagercrantz med sig av sin relation till det lästa och skrivna ordet. Och ger exempel på författare och texter som inspirerat och influerat honom.

BRILJANS SOM LYSER

”Den som skildrar ett människoöde från födelse till död steg för steg med blicken blott på ögonblicket tröttnar. Genom glimtvisa speglingar av förflutet och kommande övervinns känslan av instängdhet i tid och rum och läsaren andas fritt.”

Om konsten att läsa och skriva känns som en samling spridda personliga anteckningar. Samtidigt finns en struktur och ordning som visar på att stilen snarare är ett medveten val än en tillfällighet. Lagercrantz fria berättarstil blir till briljans när han låter läsaren ta del av egna och andra författares tankar och insikter.

Läs mer

En kvinnas blekblå handskrift

En kvinnas blekblå handskrift – ett porträtt av mänsklig fåfänga

En kvinnas blekblå handskrift – ett porträtt av mänsklig fåfänga

En kvinnas blekblå handskrift av Franz Werfel handlar om Leonidas tvivelaktiga moral, förtäckt antisemitism och förljugenhet.

GEHÖR FÖR MÄNSKLIG FÅFÄNGA

Gratulationsbreven till Leonidas femtioårsdag fullkomligt strömmar in. Han har nått toppen på en lysande karriär och hans popularitet når inga gränser.

”Jag personligen hade till exempel inga enastående egenskaper att tacka för min häpnadsväckande karriär, utan tre musikaliska talanger: mitt fina gehör för mänsklig fåfänga, min taktkänsla och – den viktigaste av de tre talangerna – min följsamma imitationskonst som snarast bottnar i svagheten hos min karaktär.”

Läs mer

Candide eller optimisten

Candide eller optimisten – bokbloggen

Candide eller optimisten

Candide eller optimisten av Voltaire tillhör de stora klassikerna inom litteraturen. Den kom ut första gången 1759 och är en satirisk idéroman som driver med den samtida filosofen Leibniz (i boken Pangloss) och teodicéproblemet.

NAIV OCH HANDFALLEN

Candide bor på baronen Thunder-ten-Trunckhs slott i Tyskland. När han blir påkommen med att kyssa slottsfröken Kunigunda blir han utslängd.  Naiv och handfallen blir han tvungen att möta världen bortom slottets väggar.

Han tvångsvärvas till den bulgariska armén och överlever både krig, jordbävning, fängelse och spöstraff. Trots alla missöden tror han på läromästaren Pangloss tes om att vi lever i ”den bästa av världar”.  Så småningom börjar Candide dock ifrågasätta Pangloss teorier alltmer. Livets prövningar får honom att börja lita mer till sitt eget förnuft än till sin omgivning.

Läs mer

Drottningen vänder blad

Drottningen vänder blad – om hur böcker berikar livet

DROTTNINGEN VÄNDER BLAD – OM HUR BÖCKER BERIKAR LIVET

Drottningen vänder blad av Alan Bennett är en underfundig och underhållande bok om hur böcker berikar livet.

SKARP BRITTISK HUMOR

Språket är vad man kan förvänta sig. Lite åt det pompösa hållet och med torr humor. Tempot är relativt högt och trots att handlingen är förutsägbar får den mig då och då att skratta högt och ofta dra på smilbanden. En sockersöt saga med skarp brittisk humor som får vem som helst på fall.

HUNDARNAS INFALL FÖRÄNDRAR ALLT

Den engelska drottningens liv är fyllt av plikter som hon sköter enligt omgivningens förväntan. Middagar och möten med statsråd avlöser varandra. Och trots att hon lever ett tillsynes händelserikt liv vilar en tristess över tillvaron. Fram tills dagen då Hennes Majestäts olydiga hundar skällande springer iväg till en avlägsen del av slottet.

Läs mer

Drunkna inte i dina känslor

Drunkna inte i dina känslor – en överlevnadsbok för sensitivt begåvade

DRUNKNA INTE I DINA KÄNSLOR – EN ÖVERLEVNADSBOK FÖR SENSITIVT BEGÅVADE

Drunkna inte i dina känslor – en överlevnadsbok för sensitivt begåvade av Maggan Hägglund och Doris Dahlin. Är en bok om att vara både stark och skör. Författarna skriver utifrån egna erfarenheter och människor de haft att göra med i livet.

ATT VARA STARKSKÖR

Om du är sensitivt begåvad har du säkert fått höra att du är överkänslig. Att du överreagerar. Eller att du komplicerar saker i onödan.

”Vårt egna ord för det är att vara StarkSkör. Kanske vore det mer adekvat att säga Stark-men-extra-känslig-för-intryck-både-inifrån-och-utifrån – fast det blir så omständligt att säga”.

Läs mer

Gräspojken – omoralisk och älskvärd

Gräspojken – omoralisk och älskvärd

Gräspojken – omoralisk och älskvärd

Gräspojken – omoralisk och älskvärd. Christer Lundbergs Gräspojken liknar inte något annat jag läst. Och kan bäst beskrivas som omoralisk och älskvärd.

ALLT BÖRJAR MED EN SPÄD LJUSGRÖN STJÄLK

Med en mamma som schappat till Indien. En pappa som dricker för mycket. Och en lillebror som inte bryr sig om något annat än sin skateboard. Borde livet vara tillräckligt komplicerat för en 12-åring.

Lägg sedan till nymfparakiten Aslan som med nöd och näppe överlever en tvättomgång i diskmaskinen. Plantan Mariana som kräver ständig uppmärksamhet. Hanterandet av diverse suspekta figurer som inte låter Kalle vara ifred. Och flickvännen Petra som Kalle konstant försöker imponera på. Då kan vem som helst förstå att livet inte är helt enkelt.

Allt börjar med att en späd ljusgrön stjälk sticker upp ur krukan i pojkrummet.

Läs mer

Pin It on Pinterest