Vit drottning av Ylva Brodin

Vit drottning, Författarhuset. Ylva Brodins fjärde roman skiljer sig mot de föregående genom sin slutenhet, distans både mot ämnet och läsaren.

Vilket inte bara behöver vara negativt. För författaren tar sig an ett ämne vi sällan får chans att komma nära och som många har förutfattade meningar om. Att läsa Vit drottning ger dig möjlighet att öka din förståelse för psykiskt sjuka och hur det är att vara inlagd på en psykiatrisk klinik. 

Jagform

Huvudpersonen Lea är inlagd på psyket för att vila upp sig. De dagliga rutinerna är enahanda vilket gör att stor del av handlingen händer inom henne. Att romanen är skriven i första person, jagform, förstärker det intrycket.

Av egen erfarenhet vet jag att tiden som inlagd går oändligt långsamt när måltiderna är de enda avbrotten i den dagliga rutinen. Hur medicinen lägger en dämpande hinna över tankar och känslor. Och hur viktig gemenskapen i rökrummet är, oavsett om man röker eller inte.

skenbart enkel prosa

Författaren vet definitivt vad hon skriver om och gör det på ett sätt att läsare som inte har en aning om hur det är att vara psykiskt sjuk får möjlighet att ana sig till det. Ylva Bodins prosa är som vanligt skenbart enkel vilket också gör den effektiv. Drivet framåt finns där som i hennes tidigare romaner.

Vit drottning rä en angelägen roman om psykisk sjukdom

Vit drottning är smalare än författarens redan utgivna böcker. Men den är angelägen om än något distanserad. Hur som helst så är du en av dem som sedan tidigare uppskattar Ylva Brodin så blir du inte besviken. Har du inte läst henne är det nu hög tid!

Av samma författare:
Hannahs hemlighet 2001
Mammamonstret 2002
Drömgruvan 2005
Kantorn änglar 2006
Stormlyktan 2010

Om författaren:
Ylva Brodin är en svensk författare. Hon skriver allvarliga spänningsromaner för både vuxna och unga.

© Iréne S Räisänen

Fler recensioner

ViT drottning ÄR EN BOKRECENSION.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This