Tre e-noveller av Tobias Myrbakk – recension

Tre e-noveller av Tobias Myrbakk

Tre e-noveller av Tobias Myrbakk. Jag har tidigare läst Tobias dikter och recenserat hans bok Mörkerskära. Det är positivt att se den utveckling författaren genomgått. Alla texterna språkligt välskrivna.

Ämnena, de teman som finns i novellerna känner jag igen från författarens tidigare böcker. Längtan och sökande efter kärlek med inslag av skräck och fantasy.

I novellen Ett hål i väggen söker sig huvudpersonen till en offentlig toalett i jakt på samkönad sex. Det framgår inte i vilken tid det utspelar sig men verkar vara när homosexuella kontakter fortfarande var kriminella och skuldbelagda. Utan att avslöja för mycket, det finns också inslag av skräck. Något som inte hade behövts i en i övrigt väl hopsnickrad text. Sista raden blir jag tyvärr inte riktigt klok på.

Novellen Inkorgen (50) består av en mailkonversation mellan en äldre man och en betydligt yngre kvinna. Mannen ömsom smickrar och hotar för att få henne att skicka nakenbilder och vilja träffa honom. Dialogen som uppstår när jag får tillgång till bådas mail känns autentisk och dagsaktuell. Hur det går ska jag inte avslöja.

I novellen Flugfångaren fångar en liten flicka flugor på ett flugpapper om nätterna. På morgon rycker hon vingar och ben av sin fångst. Att små flickor kan ha mycket ilska inom sig och vara sadistiska är ingen nyhet. Däremot skrivs det sällan om det. Utan att berätta för mycket så får hon smaka på sin egen medicin. Novellen är sedelärande som en saga, en vuxen sådan. Texten har betydande inslag av både fantasy och skräck.

Av Tobias tre noveller höjer sig den sistnämnda över två första. Kompositionen, innehåller och språket fungera som en helhet. Alla element är väl genomförda.

Sammanfattningsvis har jag nöje av läsningen trots att skräck och fantasy inte tillhör mina favoritgenrer. Ett rätt bra betyg, eller hur?

Du kan köpa Tre E-noveller av Tobias Myrbakk på Dito.

© Iréne S Räisänen

Fler recensioner

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest