Tevisdom för vilsna själar

Tevisdom för vilsna själar

Uppdaterad 21 december 2021

Tevisdom för vilsna själar av Cecilia Östby, Sikt Publishing, är värd att hitta en stor publik. Tyvärr är noveller underskattade här i Sverige. Fast egentligen borde de passa in i det snabba tempot de flesta av oss lever våra liv i. Tre eller tio sidor är något många har tid att läsa i pauserna mellan sina olika anhalter i vardagen.

Tilltufsade av livet

I Östbys novellsamling får du ta del av 12 människors öden. De är alla tilltufsas av livet och osäkra på sin plats i tillvaron. Alla vill de bli sedda men kanske mest av allt älskade. Så som de flesta av oss vill. Det gör dem intressanta att slå följa med en bit på vägen.

Kan sitt hantverk

Författaren drar in läsaren direkt i inledningen på varje novell. Hon kan sitt hantverk och slösar inte på orden. Samtidigt smyger Östby in sin visdom så att jag som läsare känner att jag blir aningen klokare för varje novell.

Kolla här:

”MIN STYRKA ÄR att jag är en av sju miljarder människor på jorden. Min svaghet är att jag glömmer bort det ibland.”

Ur novellen Tevisdom för vilsna själar

Och här:

”I HEMLIGHET HADE NOG MAMMA hoppats på att få en dotter som Nicki. de vackra är ju så mycket enklare att älska än de geniala.”

Ur novellen Experimentet

Samt:

”KÄRLEKEN DRABBADE OSS OMDELEBART och genomgripande så fort vi fick syn på henne. Vi beundrade hennes krackelerade gröna och vita fasad som liknande finmaskiga rynkor i ett åldrande ansikte. Tecken på att hon uthärdat mycket, skrattat mycket och levt mycket.”

Ur novellen Jord ska du åter vara

Cecilia Östby debuterad som romanförfattare med Mistelbarn 2017. Jag har läst och recenserat den, och tycker att novellen är den genrer som passar henne bäst. Det korta koncentrerade formatet tillåter inte utvikningar på samma sätt som romanen gör.

Tevisdom för vilsna själar, Sammanfattning:

Tevisdom för vilsna själar har en självklar plats hos dig som älskar noveller eller som vill testa om det är något för dig. 

© Iréne S Räisänen

Läs också Mistelbarn, Hur jag fick kontrakt på min debutroman, Historier från en drömmare och Dygnet.
Fler recensioner

Tevisdom för vilsna själar är en recension.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Min plats bland orden och Poetpodden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top