4 av 5 möjliga stjärnor

Kära vänner, ungdomsroman av Charlotte Ekbom (Bokstaven18)

SkrivarSidans medlem Charlotte Ekbom debuterar med ungdomsromanen Kära Vänner. Jag som under några år följt hennes författarskap är varken förvånad över debuten eller valet av genrer. Charlotte har ett ungdomligt språk och inte minst tempo i sin prosa. Vilket ger lättlästa texter.

Kära Vänner handlar om Ebba och Jakob som mot sin vilja dras till varandra och blir förälskade. De möts i de sena tonåren, när vuxenlivet ställer allt högre krav. Under flera år möts de gång på gång, är otrogna mot sina partners och kämpar för att hålla sig ifrån varandra. För att få sina respektive liv att fungera.

Författaren låter Ebba och Jakob komma till tals i vartannat kapitel. Vilket ger variation i den rakt berättade historien. Som vuxen tycker jag romanen är väl förutsägbar. Men jag tror att för ungdomar i ungefär samma ålder som huvudpersonerna är igenkänningsfaktorn hög.

Kära Vänneret är absolut ingen dålig debut att Charlotte Ekbom. Vi serveras berättelsen utan utvikningar till höger och vänster och författarinnan undviker att hänfalla åt sentimenatilitet. Min enda invändning är att det finns en del brister i person-och miljögestaltningen.

Sammanfattningsvis är Kära Vänner en utmärkt julklapp till den nästan vuxne tonåringen. Och jag ser fram mot Charlotte Ekboms nästa bok.

Kära Vänner köper du hos AdLibris.

© Iréne Svensson Räisänen