Hoppa till innehåll

Historier från en drömmare

Historier från en drömmare

Historier från en drömmare av Johan Engman är ett novellsamlingen utgiven på eget förlag som kom ut 2019. Samlingen består av noveller som gör nedslag i vardagen och som fortgår utan något större motstånd. Vilket kan vara gott nog.

Engman skriver lätt och ledigt och har ett språk som lyser klart och stark. Han har öga för det vardagliga, vanliga människor som hamnar i ovanliga situationer. Ofta uppstår komik.

”Politikerna har placerat ut fler poliser till förorten. Nu när det varit för lite brott har våra chefer beordrat patrullering bland medborgarna för att förebygga brottslighet.” 

”Har du haft mycket jobb annars här i Skärholmen?” 

Ur Historier från en drömmare

Det är mest bilinbrott och klotter. Brott som måste rapporteras höjer statistiken. Vissa veckor kan vi knipa några haschlangare. Men det vore enklare om verkligheten såg ut som i tidningsartiklarna.” 

”Ja. Folk som aldrig varit här tror att det säljs droger som på en grönsaksmarknad. Min granne som läser kvällstidningarna har aldrig vågat gå till centrum sedan han flyttat hit.” 

”Jag har också läst de där artiklarna. Det skulle vara bättre om journalisterna åkte hit någon gång och pratade med folk i stället för att sitta på kontoret och skriva allting. Vet inte hur de hittat på den där historien om konflikten mellan polisen och befolkningen.” 

Ur novellen En skön kväll

När det triviala förbyts till allvar med humor

Humor

I novellen Ockupationen, som fick hederspris i SkrivarSidans novelltävling 2016, vinner solidaritet över rädslan att själv förlora arbetet när arbetskamraterna sittstrejkar för att få behålla en av sina arbetskamrater.

”Det finns tyvärr inget utrymme att ge dig en fast tjänst. Vi kommer låta den övriga personalen dela på diskpassen några timmar var i stället.”

Lotta tittade på den nya schemat som klistrats upp ovanför kaffemaskinen. ”Jag kan inte ta extrapass i disken. Jag jobbar mest av alla i det här huset”, sa hon och tryckte in thevattenknappen. När hon letade efter sockerbitar dök det upp en idé i huvudet. 

Lotta ställde koppen i vasken och sprang ut till receptionen där Anna-Karin satt och målade naglarna i väntan på nya gäster. 

”Släpp penslarna och samla alla i personalen! Vi måste sittstrejka innan de säger upp Jose.”

Ur Ockupationen

Den novellen tillsammans med En skön kväll och En ny rutt höjer sig över de andra. Flera av andra novellerna saknar det motstånd och svärta som dessa tre har. Samtidigt skildrar Engman människorna med sådan värme att det känns underhållande trots att inget särskilt händer.

Egenutgivarnas fälla

Egenutgivning

Vi egenutgivare ramlar ofta i en gemensam fallgrop. Vi har inte kunskap om vikten av eller har inte råd med hjälp från lektör, redaktör och korrekturläsare. Dessa tjänster är ett måste för att den bok du själv skrivit och ger ut ska bli så bra den kan bli. 

I det här fallet vet jag inte om författaren använd sig av hjälp av utomstående ögon. Hur som helst så finns det en del övertydligheter, särskilt i författarens egen sammanfattningen i slutet av ett par av novellerna. Dessutom skulle de flesta av novellerna mått bra av att strykas ner utan att något skulle ha gått förlorat. 

Om en redaktör anlitats har denne med andra ord inte gjort sitt jobb.

Historier från en drömmare skänker avkoppling

Avkopplande

Engman lyckas med det svåra att både skänka avkoppling och ge nya vinklar på såväl vardagliga situationer som människor. Det är inte djupsinnigt men inte heller grunt.

Om författaren

Författare

Novellsamlingen är Johan Engman debutbok. Författaren har deltagit i ett antalantologier och har vunnit priser i novelltävlingar.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Recensionerna Tevisdom för vilsna själar, Obscuritas och Osebol.

Fler recensioner

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Historier från en drömmare är en recension.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×