Grannsjälar, roman av Charlotte Ekbom (Bokstaven 18)

grannsjalar 4 av 5 möjliga stjärnor

Efter sin debutbok ungdomsromanen Kära vänner (2005) ger ny SkrivarSidans medlem Charlotte Ekbom ut sin första roman för vuxna, Grannsjälar. En bok jag sett fram mot och den gör mig inte besviken.

Vi får följa Hedig, medelålders småbarnsmamma och arbetslös. Hennes man gör karriär men hon har svårt att finna sig tillrätta i deras nya lägenhet i Västerås. I samma hus bor tio år yngre Elliot som flytt Stockholm för att börja om från början och bli fri från knarket. I en annan av huset lägenheter bor Judit, en ensam gammal kvinna som saknar sitt barnbarn men inte sin döde man. Hon har allt svårare att leva i verkligheten och blandar ihop människor och nuet med sina minnen.

Dessa tre människors liv utgör stommen i romanen. Deras möten med andra och varandra. Till det yttre verkar allt vara lugnt, vardagligt men liksom i de flesta hyreshus döljer det sig bakom väggarna sig familjehemligheter, uppgörelser och brott.

Charlotte Ekbom skriver en enkel och driven prosa. Det är endast i gestaltningen det brister på några få ställen, men det har blivit betydligt bättre än i hennes första bok.

Sammanfattningsvis så är Grannsjälar en bok att sträckläsa, kanske på badstranden eller när höstens mörker faller på. Huvudsaken är att du läser den!

Du köper Grannsjälar hos AdLibris

© Iréne Svensson Räisänen