Dygnet

Dygnet

Uppdaterad 29 augusti 2023

Dygnet av Sebastian Carlson är en samling aforismer som tar dig med på en resa från födelse till döden. Den ställer samtidigt obekväma frågor om livet och döden, samhället vi lever i.

Att skriva aforismer är en kamp för att undvika klichéer. Linjen mellan det geniala och det platta är nästan omöjlig att inte snudda vid. Nästintill ingen författare av aforismer kommer undan det helt. ”Dygnet” är inget undantag. Poeten blandar egna klichéer, varianter på klyschor och ibland egna. I vilken av grupper tycker du den följande aforism passar in i?

”Klockan är den första maktutövaren en människa bör trotsa.”

Ur ”13.00 Vildheten” i ”Dygnet”

Tidangivelser under ett dygn

Ett dygn

Mängden aforismer, boken har 386 sidor, kräver att poeten gör en indelning i förslagsvis kapitel för att underlätta läsandet. Sebstain Carlson har löst det genom tidsangivelser under ett dygn. Varje tidpunkt har dessutom rubriker som skapar en känsla av att ett helt liv passerar under läsningen. Poeten inleder varje kapitel med att filosofera (skriva in sig själv?) över rubriken.

Här ett exempel ur det första kapitlet:

”Endast genom att leva med nuet är du för stunden odödlig, din annalkande död finns inte, din födelse är oavsett avstånd tillräckligt nära för att fortfarande få din sol att brinna och dina steg att röra sig någonstans framåt och ingenting är i detta här och detta nu omöjligt därför att där och sedan är oviktiga när varje stund är ditt liv.”

Ur ”09.00 Födelsen” i ”Dygnet”

Och här en aforism ur sista kapitlet:

”De döda som varit levande för dig har för alltid ett stående rum i ditt sinne med sin egen nyckel. Ibland har de varit på besök utan att du först har märkt det, men du känner att de har varit i rummet genom att deras dofter har dröjt sig kvar samt smulorna som du finner på golvet.”

Ur ”08.00 Döden” i ”Dygnet”

Guldkornen finns men försvinner i mängden

Guldkorn

Sammanfattningsvis så önskar jag att poeten, som är egenutgivare, tagit hjälp av en lektör eller redaktör som hjälp honom att sålla bland och minska ner antalet aforismer. I ”Dygnet” finns guldkorn men jag är rädd för att de försvinner i mängden klichéer.

Om författaren till Dygnet:

”Dygnet” är Sebastian Carlsons debutbok.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Läs också

Novellsamlingen Tevisdom för vilsna själar och gör övningen Skriv en aforism.

Fler recensioner

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Dygnet är en recension.

8 reaktioner på ”Dygnet”

 1. Dina två exempel på Sebastian Carlsons aforismer , klockan 0800 födelsen och 0900 döden tilltalar mig mycket, är djupt tänkvärda och mycket omsorgsfullt formulerade. Speciellt den om döden där Sebastian förmedlar en stark känsla till mig. Den första om klockan ger mig inte lika mycket. Tack för tips!

 2. Jag har inte läst boken men exemplet ovan tycker jag hör hemma bland det förstnämnda, det låter väldigt vackert och snyggt formulerat. Är det några särskilda av ämnena som är mest läsvärda? Och vad är varje klockslags ämnen? Har försökt hitta information om det men hittar det ingenstans.
  Funderar på att skaffa mig den.

 3. Här är klockslagen:
  21:00 Modet
  22:00 Sinnligheten
  23:00 Besvikelsen
  24:00 Frustrationen
  01:00 Hoppet
  02:00 Tron
  03:00 Drömmen
  04:00 Hatet
  05:00 Sorgen
  06:00 Stoltheten
  07:00 Ordningen
  08:00 Döden

  Det handlar om tycke och smak men jag tycker att Sorgen och Döden gav mig mest.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen