Hoppa till innehåll

Detta privata av Magnus R Lindgren & Lydia Stille

  Detta privata av Magnus R Lindgren & Lydia Stille

  Detta privata av Magnus R Lindgren & Lydia Stille. Magnus R Lindgren kan kalla sig författare, poet, copywriter och lärare. Han är dessutom konstnärlig magister i kreativt skrivande. Han debuterade med diktsamlingen ”Om det inte hänt hade jag inte blivit” som är en betraktelse över livets förändringar och sökandet efter sig själv.

  I ”Detta privata” som han skrivit tillsammans med Lydia Stille, fortsätter han på samma tema. Den här gången blandas berättelsen. Varje kapitel inleds med en dikt, en kort historia som förtydligas i en facebook-konversation som snabbt övergår till Messenger för att få detta privata. Det handlar om han och hon som träffas på nätet.

  On-line förhållanden

  Det är en bok som får en att reflektera. Inte bara över förhållanden men också det samhälle vi lever i. I den korta historien får vi en överblick över mannens känslor. När dessa kommer ut i Messenger blir de till något helt annat. Bägge parterna är sårade efter sin skilsmässa; bägge är osäkra på om den andra verkligen älskar; bägge är rädda för att ge efter för sina känslor. Tänk om de blir sårade?

  Verkliga livet

  Dating online

  Så kommer dagen då man ska träffas i verkliga livet. Efter flera veckor av dagliga kontakter på nätet så tycker man att man känner varandra. Även om det mesta går bra, så finns där trots allt en återhållsamhet från bägge. En osäkerhet på ens egen förmåga att älska, på den andres förmåga att älska. Att mötas i verkliga livet, så som man har mötts online.

  IGEN GUD INGEN GUDINNA
  Han hade inte bestämt
  om kärleken var för stor
  eller för liten
  kanske var den
  alldeles lagom
  Hon visste inte säkert
  om det var en lek
  eller allvar
  eller kanske
  någon annan
  Båda undrade nog
  vem som funnits där
  för vem, egentligen
  ur Det privata

  Artificiell och realistisk verklighet

  Boken är träffsäker på många sätt. Kanske har vi lättare idag att ”träffas” och talas vid via nätet. Blir den fysiska träffen alltför realistisk? Känns det kanske som om vi håller oss inom en roman, dvs, inte i verkligheten, när vi kommunicerar på nätet? Utesluter en bra artificiell kontakt, en bra realistisk kontakt? Blir verkligheten alltför hård?

  Förhållanden online

  Lindgren och Stille har skrivit en realistisk, modern kortroman om våra förhållanden online. Det är vackert och varmt skrivet, och pekar på många av de problem som finns idag när det gäller relationer.

  Sapfiska strofer

  Två sapfiska strofer av Lydia Stille har vävts in i berättelsen.

  Hon säger:
  Kvinnan möter finaste mannen. Vännen
  öppnar dörren. Välkomnar henne. Älskar
  länge, ömsint, firar passionen. Sedan
  stänger han dörren.
  Han säger:
  Kvinnan möter finaste mannen. Vännen
  öppnar dörren. Välkomnar henne. Älskar
  länge, ömsint, firar passionen. Sedan
  stänger hon dörren.
  Ur Detta privata

  Där har vi hela essensen i novellen. Han och hon med liknande önskningar ser saken från två helt skilda horisonter. Kan det hålla i längden? Är det värt att satsa på? Vågar man släppa taget och ge sig hän?

  Detta privata är öppen för många

  Öppen bok

  Den här lilla pärlan till bok är väl värd att läsa och reflektera över. Den öppnar för många tolkningar och detta är bara en av dem.

  © Lisbeth Ekelöf

  Läs också

  Dikterna Som i somras och Inbillingsfrisk.

  Fler recensioner

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×