Lyssna på poddar om skrivandet

Lyssna på poddar om skrivandet

Lyssna på poddar om skrivandet, är ett skrivtips för dig som vill lära dig mer om allt som rör skrivandets hantverk. För dig som aldrig lyssnat på en podd eller som är van lyssnar. Jag kommer att gå igenom hur du kan lyssna, presumera på poddar och hur du hittar poddar. Dessutom tipsar jag dig om mina egna favoriter bland skrivarpoddar.

Läs mer

Fredrik Backman ger tips till blivande författare

Fredrik Backman ger tips till blivande författare

Fredrik Backman ger tips till blivande författare

I Fredrik Backmans Sommarprogram pratar han om det egna författarskapet och ger tips till dig som vill bli författare.

SJÄLVDISTANS OCH HUMOR

Att debutromanen En man som heter Ove blev en braksuccé har knappast undgått någon. Men trots framgångarna visar Backman på både självdistans och humor.

Öppenhjärtigt delar han med sig av sina tillkortakommanden och hur han ur dem skapat sin egen stil. Utseendedyslexi – som han kallar det – har tvingat honom att hitta alternativa sätt att beskriva sina karaktärers utseende. Som exempel läser han högt ur En man som heter Ove:  ”Han var en man av svart och vitt. Och hon var färg. All hans färg.”

Genom att bjuda in läsaren till att skapa egna bilder blir berättelsen ett samspel mellan författaren och läsaren.

Läs mer

Bli som folk av Stina Stoor

Bli som folk av Stina Stoor – novellsamling

BLI SOM FOLK AV STINA STOOR

Bli som folk av Stina Stoor, en novellsamling. För drygt ett år sedan var jag på Nobelmuseets temakväll I Nobelpristagarens spår och lyssnade på Stina Stoor. Det var en timmes långt samtal med moderator Ebba Holmberg kring inspiration, litterära förebilder och det egna skrivandet.

Stina Stoor läste även högt på dialekt ur sin novellsamling Bli som folk och svarade på publikens frågor. Samtalet och frågestunden var ett givande och trevligt sätt att komma en författare inpå livet.

NOVELLER PÅ DIALEKT

Bli som folk består av nio noveller som skildrar barndomsbyn Balåliden utanför Bjurholm, Västerbotten. Stina Stoors första publicerade verk var novellen För vår del, för vilken hon fick Umeå novellpris 2012. Sedan följde novellerna Ojura och Gåvan. För den senare fick hon Sveriges Radios novellpris 2013. Trots tidigare utgivningar anses Bli som folk vara hennes debutbok. De tre ovan nämna novellerna ingår i novellsamlingen. Bli som folk har fått ett flertal priser. Samt nominerats till Augustpriset 2015.

Stora delar av novellerna är på dialekt. Och i samtliga noveller återkommer tre teman: naturen, djuren och människorna. Novellerna går ibland in i varandra. Nästan som de vore kapitel i en roman snarare än en novellsamling.

Läs mer

Skapa din egen superhjälte

Skapa din egen superhjälte

Skapa din egen superhjälte

Skapa din egen superhjälte. Robin skapade superhjälte – för att rädda sig själv i Verkligheten i P3 är en vacker historia från verkligheten. Han lyckades med konststycket att rädda sig själv när han kände sig som svagast.

Captain Free, ett alter ego som han själv skapat hjälper honom att tänka rätt. Påverkar hans sätt att agera. Förändrar hans liv.

Jag tror att fler skulle må bra av att skapa sin egen Captain Free. Något som ger dig energi och mod. Får dig att övervinna dina rädslor. Att våga stå upp för det du tror på. Att våga visa civilkurage. Eller vad det nu än må vara.

Läs mer

Pin It on Pinterest