Den klassiska frågan, hur känns det?
Överraskande. Jag har deltagit i åtskilliga litteraturtävlingar, men aldrig kommit i närheten av ett förstapris. 

Vad inspirerar dig?
Mycket, både inom facklitteratur och skönlitteratur. Jag lever omgiven av bokhögar. Dessa högar rymmer det mesta: poesi, romaner, noveller, essäer, kåserier, barnböcker, dramatik, historia, filosofi, biografier och akademiska specialämnen. Om jag skulle rabbla upp alla författare som jag funnit intressanta så skulle det bli en synnerligen lång namnlista. Vid sidan av detta har jag en livlig fantasi som inte behöver särdeles mycket för att komma igång.

Vad är bakgrunden till novellen ”En privat konsultation”?
Novellen kan ses som en del av ett större sammanhang av satiriska texter som jag skrivit ihop över flera år. Dessa utmärks av cyniska spefullheter, en viss faiblesse för eleganta formuleringar och en fascination inför och ett experimenterande med dialogen som uttrycksmedel. Det finns ingen specifik incident som inspirerat till ”En privat konsultation”.

Vad skriver du just nu?
Som alltid försöker jag pyssla med lite av varje, fast jag har svårt att koncentrera mig på mer än en sak i taget. Nyligen har jag skrivit ihop ett satiriskt verk liknande ”En privat konsultation”. Detta heter, i alla fall tills vidare, ”Om jag vore diktator” och består helt av samtal mellan en fiktiv diktator och en av hans närmaste hantlangare. I dessa samtal avverkas politiska ämnen som diplomati, feminism, monarki och dylikt i flygande fläng.

Till sist, varför deltog du i SkrivarSidans tävling?

Därför att den fanns och dess ämnesord inspirerade mig.

 

Läs En privat konsultation

Martin Glännhags blogg

 

Martin Glännhag, 1:a i novelltävlingen 2018, är en intervju gjord av Iréne S Räisänen.