diplom_tre– Va fan! skriker Git Loland, reser sig häftigt från stolen. Handen slår till muggen med sådan känsla att den nyvikta tvätten byter färg. Ge tillbaka tavlan du stulit, din avundsjuka bitch, tänker hon surt.

Git Loland är 35 år och har jobbat som framgångsrik bildkonstnär sedan hon gick ut Konstfack. Gift har hon aldrig varit. Den kreativa processen är hennes liv. Git bor i en pittoresk by där allt kretsar kring skvallret vid torghandeln. Här finns många gallerier i de smala gränderna och inspiration från havets tång intill. I Byn har hon bott i 20 år och har aldrig prioriterat förhållanden.

Med tanke på hennes utseende är det konstigt att hon inte tagit chansen. De flesta konstnärer framstår som helyllemänniskor i vadmal och lågskor med gummisula och boendes i kollektiv. Inte hon.

Git är mörklockig med aristokratiska drag, bär svarta stilettklackar och dräkt i storlek 38. Senaste snittet i modet framhäver hennes smala silhuett på ett sätt som de flesta kvinnor är avundsjuka på. Hon har stil och hon har råd.

Men vad skulle hon göra nu?

Git kramar ihop brevet till en boll. Värmen och fukten i ögonen flödar över. Hon känner mattheten som gelé i kroppen med en känsla av att väggarna lutar inåt.

Tidigt i våras försvann en av Gits tavlor spårlöst. Den hade hängt i konstnärsklubbens galleri en period och hon hade tvekat länge om hon skulle ha den med eller inte. Ibland upplevde hon att hennes målningar var svåra att skiljas ifrån. Alla i klubben hade blivit upprörda när de fått reda på händelsen, men Rosalie hade inte lyft ett finger utan konstaterat att tavlan är ju försäkrad och att Git kunde göra en ny.

Allt är Charlies fel, tänker Git men ångrar sig i samma stund. Han är visserligen föremålet för allt strul mellan henne och Rosalie, men det är inte hans fel.

På försommaren hade konstnärsklubben tagit in en ny medlem. Andan gick ur de flesta kvinnliga konstnärerna när Charlie klev in genom dörren. Även Git reagerade, men det var hon noga med att inte visa. Av någon anledning hade hon alltid haft svårt för att visa sig sårbar.

Hon gillade vad hon såg, en man i jeans och snygg skjorta, vältränad och med en rå utstrålning.