diplom treDet spritter av förväntan i benen som studsar fram nästan som av sig själva. Paus när även gruset på vägen sprätter. Kilar in i sandalen och måste pillas loss. Det händer en, och sedan två gånger till på vägen fram. Moster väntar, och hjälper till med balansen, medan han står på ett ben och själv sköter pillet. Solen värmer skönt i nacken.

Han är större idag än så sent som igår. Men trots allt bara sex. Nu på väg med viktigt uppdrag och med mosters varma hand runt sin. Tryggt och säkert men det pirrar ändå. Moster och morbror ska ha katt. Och han får hjälpa moster. Ska själv få välja en av tre kattungar. Småttingarna finns hos Sigrid och Gösta i granngården. Och det är bara en kort bit bort.

Det hände sig vid frukostdags. Moster frågade, men det var morbror som bestämt. Och som nickade och såg allvarlig ut på munnen.

”Ett viktigt val är det. Inget att lämna åt vem som helst”, förklarade morbror. Ingen av kattungarna är bortlovad. Alla kan väljas. Men moster ska bara ha en.

Så är de framme. Gösta är i lagården, får de veta. Dit ska de gå, för där finns även de små. Han tar ett fastare grepp om mosters hand och trampar på duktigt när de kliver in, dit skitlukten ligger tät.

Därinne: ett par svarta stövlar som klafsar runt i gödselrännan. Svartstövlarna knuffar en stor skyffel framför sig. Dunklet hejdar honom alldeles innanför. Den tunga lagårdsdörren slår igen bakom dem.

Inga kor är inne idag. Bara en ensam kalv i båset längst bort som ropar högt efter mamma. Halm och skit i en salig blandning. Allt ska skyfflas upp och skottkärran är snart full. Sedan ska skiten vidare ut genom dörren där bak.