Men det var strandparty och föräldrafria fester hela sommarlovet. Kia fyllde 15 år i mitten på juli och strax efteråt miste hon sin oskuld i ett buskage på stranden. Hon hade delat en flaska vin med Annika och dessutom blivit bjuden på något hemgjort som luktade illa och smakade starkt men ändå gick att tvinga ner. Ronny hade närmat sig henne mer och mer, sagt att hon var söt och hade vackra ögon, suttit med armen om henne vid brasan. Kia svävade på moln, tänk att Ronny tyckte hon var söt! Han som kunde få vilken tjej han ville. Inte var Kia så dum att hon sa nej, tvärt om fnissade hon högt och lyckligt när Ronny drog med henne in bakom buskarna vid omklädningsbaracken.

Dagen efter kände hon blickarna från olika håll. Hon mötte Ronny och några andra killar utanför affären. Ronny tittade på henne, flinade och drog med tungan över läpparna. Kia fick en hård klump i magen och skyndade sig åt motsatt håll. Hon hörde ett motormuller bakom sig och en bil stannade vid hennes sida.

– Hej sötnos, vill du åka med?

Det var Riffe i sin risiga jänkare. Kia tänkte inte, slet bara upp bildörren och hoppade in. Riffe tittade förvånat på Kia, log och tryckte gasen i botten. Med ett vrål sköt bilen fart och försvann från en snopen Ronny. Kia tyckte att hon flög fram och klumpen i magen löstes upp. Riffe spelade gamla Elvislåtar på hög volym med ett litet belåtet leende i mungipan.

Det blev dåligt väder och en naturlig avslutning på strandfesterna. Skolan började och gänget löstes upp. Mammas mage växte. Kia fick göra alltmer hemma eftersom mamma hade ont i ryggen och svårt att röra sig. Det var i regel Magnus som handlade, men Kia lagade maten varje dag, diskade och städade. Hon umgicks en del med Riffe och raggargänget. Dom var okey, Riffe var snäll och begärde inget annat än att Kia åkte med honom i bilen. Dom pratade om allt möjligt. Riffe hade läst mycket, var intresserad av astronomi och ville helst plugga vidare men kunde inte riktigt bestämma sig för vad han skulle välja. Han jobbade på sågverket och var ganska nöjd med tillvaron. Kia trivdes i hans sällskap, det kändes enkelt att vara med raggargänget. Det mesta de pratade om var bilar och motorer.

Sen kom katastrofen. Lillebror föddes. Mamma och Magnus var upptagna av lillebror dygnet runt. Lillebror skrek och skrek. Enda gången han var tyst var när han åt. Så fort han hade släppt mammas bröst skrek han. Kia höll sig hemifrån så mycket hon kunde. Mamma blev allt blekare. Lillebror skrek.

En eftermiddag under hösten kom Kia hem från skolan, låste upp dörren och gled in i hallen. Hon släppte den tunga ryggsäcken med en duns på hallgolvet, suckade och skakade bort hårmanen från ansiktet. Det var tyst i lägenheten och en omisskännlig doft av använda babyblöjor stack i näsan. Kia gick fram till sovrumsdörren och puttade försiktigt upp den. Tomt. Hon tittade in i vardagsrummet och såg en upphöjning under en filt i soffan. TV:n var på men ljudet avstängt. Mammas snusande anades bara. Kia gick fram till soffan och rörde försiktigt vid mammas axel.

– Mmm, vad är det?

Mamma vred lite på huvudet och kikade med ett öga på Kia.

– Mår du dåligt?

– Känner mig lite trött, vill bara vila lite. Den lille ängeln har precis somnat och jag varnar dig för att väcka honom.

– Jag fixar nåt att äta, vill du ha?

– Ja, det vore gott. Jag har nog inte ätit idag.

Kia gick ut i köket och plockade fram två pan pizza ur frysen, stoppade in dom i mikron och tryckte på knappen. Glasplattan i mikron började snurra långsamt. Kia torkade bort frukostens rester från köksbordet och dukade för två personer. Hon gjorde i ordning en skål med tomat, ruccolasallad och oliver, hällde över lite olja och citron samt örtkryddor och rörde om.

– Mamma, nu kan du komma. Maten är klar.

Mamma kom hasande i morgonrock med håret på ända. Ansiktet var plufsigt och grådaskigt, ögonen låg djupt i mörka hålor. Morgonrocken var mjölkfläckig på bröstet och fransig i nederkanten.

– Har du hört nåt från Magnus?

– Han kommer väl hem i morgon, har nog blivit lite försenad på bygget.