2:a i novelltävlingen 2008: Vem bryr sig 

Image– Kia! Vet du var Magnus är?

Mamma slet upp dörren och stirrade med vild blick på Kia, som ryckte på axlarna och fortsatte chatta på nätet. ”Min morsa kom precis, jag måste sluta. Vi hörs.” Hon släckte skärmen och vände sig långsamt om.

– Ingen aning, han bara gick.

– Skit också, han svarar inte på mobilen. Jag behöver morötter, är så sugen att jag blir galen. Det är bulan, du vet. Man blir sån när man väntar barn, du får väl se om några år.

Mamma log inåtvänt, ett speciellt leende som hängde ihop med hennes växande mage. Där inne låg lillebror. Kia försökte tänka sig hur han kunde se ut, hur han låg där inne i sin vattenbubbla och viftade med tårna, sög på tummen och diggade till mammas hjärtslag.

– Snälla Kia, kan du gå till närbutiken och köpa morötter. Jag dör om jag inte får morötter nu genast.

Mamma la huvudet på sned och tittade bedjande på Kia, som suckade och motvilligt reste sig från stolen.

– Okey, men då vill jag ha pengar till godis också.

Hon följde efter mamma ut i hallen, fick en 50-lapp och en klapp på kinden.

– Du är snäll Kia, bussigt av dig. Jag ska gå och vila lite, har ont i ryggen. Det börjar bli tungt att bära klimpen.

Kia hämtade cykeln förrådet och trampade iväg de två kvarteren till närbutiken. Utanför stod Ronny, den snygga killen i 9:an som Kia länge varit lite kär i. Inte bara Kia, förresten. Ronny var populär både bland killar och tjejer. Han var en duktig fotbollsspelare, snygg och charmig och från en familj med pengar och anseende. Kia sneglade lite på Ronny när hon gick in i butiken och stötte med en duns ihop med den som precis klev ut genom dörren.

– Se dig för, fräste Kia och tittade upp på en lång rufsig kille som flinande höll upp dörren för henne.

Det var Riffe, en kille med lite tvivelaktig bakgrund som ingick i bygdens raggargäng.

– Jag ser alldeles utmärkt, en söt flicka med dåligt humör.

Riffe skrattade och tog trappan ner i stora kliv.

Mamma slukade tre morötter på stående fot.

– Mmmm, vad gott. Tänk att man kan bli så nojig av att vänta barn. Kom Kia, ska jag visa dig vad jag har tänkt köpa till lillens rum.

Kia och mamma satt i soffan och tittade i en möbelkatalog. Mamma pladdrade ivrigt och pekade på babysäng, skötbord med skåp, en sittgrupp med små stolar och ett litet bord, Kia bidrog med de rätta utropen.

Skolan tog slut och det blev sommarlov med kompisar och strandfester. Kia provade att dricka sig full, mådde dåligt, spydde och hela världen snurrade. Nästa dag låg hon i sängen och kände sig sjuk. Mamma kom in och satte sig på sängkanten. En liten rynka syntes mellan hennes ögonbryn.

– Hur mår du? Blev det lite för mycket festande igår? Jag hoppas att du tänker dig för, det finns många faror för unga flickor som tappar omdömet.

– Jag fick bara smaka lite av Annika. Det var inte ens gott så jag tänker inte göra om det.

Kia låg på rygg i sängen och undvek mammas blick, tittade upp i taket på en liten fuktfläck i hörnet.