Maria Zetterström, vinnare i novelltävlingen 2017 – intervju

Maria Zetterström, vinnare i novelltävlingen 2017 med novellen Mellanmjölk på Onuj svara på några frågor efter sin vinst.

Den klassiska frågan: Hur känns det?
Det känns otroligt kul, och en aning surrealistiskt! Jag är nästan osäker på om det är på riktigt!

Berätta lite om din bakgrund som författare:
Den är ytterst blygsam. Den består av några inlägg i kåserande stil på min egen blogg. Några novelltävlingar och en längre text som har refuserats ett antal gånger.

Vad inspirerar dig?
Jag läser mycket skönlitteratur av olika slag och får inspiration av andras eleganta formuleringar och sätt att berätta. Speciellt om det handlar om ett tungt ämne där författaren verkligen lyckas engagera.

Vad är bakgrunden till novellen?
Visst är det spännande att utforska nya världar och andra planeter. Men även en vanlig vardag kan innehålla rejält nervkittlande situationer.

Vad skriver du just nu?
Jag har nya redigeringsidéer för den längre texten jag nyss nämnde. Och jag skriver också på en text om hur familjemedlemmar upplever samma händelse på olika sätt. Hur motiv, tid och avstånd färgar deras bild av vad som egentligen har hänt.

Till sist, varför deltog du i SkrivarSidans novelltävling?
I meddelandet om tävlingen fanns formuleringen ”du är fri att tolka temat som du själv önskar”. Den gav mig genast flera idéer som jag kände att jag ville skriva om. Jag tycker att det är kul med novelltävlingar. De stimulerar mig till nya infallsvinklar och jag passar på att testa olika stilar beroende på temat för tävlingen.

Läs Ingen Mellanmjölk på Onuj av Maria Zetterström.

© Iréne S Räisänen