Den klassiska frågan, hur känns det?elin fransson Smickrande! Det är alltid lika roligt att hitta nya läsare, samt att få respons och uppskattning när tid och ork har lagts ned på att skriva novellen.

Berätta lite om din bakgrund som författare:
Jag har alltid fått stöd och uppmuntran till att skriva och berätta, både hemifrån och i skolan. Min pappa har sysslat med både revy och teater i många år och redan i lågstadiet fick jag läsa svenska med de som gick några årskurser över mig tack vare min drift att skriva och berätta. Jag är tacksam för att lärarna jag hade då verkligen var uppmärksamma och lät mig fördjupa mig i det jag tyckte var roligast. Just nu går jag andra året på Skrivarlinjen vid Fridhems Folkhögskola i Svalöv, där jag har fått möjligheten att prova vara författare på heltid och utvecklas tack vare lärarna Anne Olsson och Paul Ström.

Vad inspirerar dig?
Det goda samtalet. Det mesta jag skriver föds i dialoger som jag snappar upp i vardagen. Jag är en tjuvlyssnare av rang som inte sällan sitter och klottrar citat på kvitton och servetter. Kollegorna på skrivarlinjen är viktiga, när vi läser varandras texter och ger feedback dyker idéer upp som troligtvis inte hade kommit fram om jag hade kämpat ensam vid skrivbordet. Det är det viktigaste jag har lärt mig under utbildningen, att prata om text och att både kunna ta emot och ge konstruktiv kritik. Det är i allra högsta grad det goda samtalet!

Vad är bakgrunden till novellen?
Jag inspirerades av en dokumentär om Tsunamikatastrofen som rörde mig djupt. Jag skrev ned en idé som sedan låg och mognade i byrålådan ganska länge, sedan plockade jag fram den när jag såg att det annonserades för tävlingen och färdigställde den. Oftast är det lättare att komma igång om jag har en inledning istället för ett tomt dokument. Där kommer de där kvittocitaten till användning!

Vad skriver du just nu?
Under det senaste året har jag jobbat med ett romanprojekt på skrivarlinjen som förhoppningsvis ska bli färdigt till terminsslutet. Dessutom publicerar vi snart en gemensam antologi med texter från läsåret.

Till sist, varför deltog du i SkrivarSidans novelltävling?
Jag har en tendens att drabbas av prestationsångest inför tanken på att skriva färdigt den stora romanen, därför är det skönt och nästan nödvändigt för mig att då och då skriva något kortare som verkligen blir avslutat. Att delta tävlingar är god motivation, där finns tydliga kriterier att anpassa sig till och allra främst en deadline!

Läs Elins novell Tidel Scares

© Iréne S Räisänen

Foto: Malin Jonsson