hanna_gDen klassiska frågan, hur känns det?
Det känns fantastiskt bra, och överraskande! Jag kom precis hem från bokmässan i Göteborg, där jag lyssnat på massor av spännande författare i tre dagar. Blir nu ännu mer inspirerad att fortsätta med mitt bokprojekt. 

Berätta lite om din bakgrund som författare:
Att bli författare har varit den stora drömmen sedan jag var liten. Jag har alltid skrivit på ett eller annat sätt; dikter, noveller, små berättelser, brev, dagbok… Det är befriande, båda att få öppna en bok och uppslukas i en ny värld varje gång och att själv få skapa de världarna. Nu går jag andra året på Skrivarakademins tvååriga författarutbildning, och får syssla med det jag tycker mest om sju dagar i veckan, under handledning av författare och inspirerande klasskamrater. Att skriva gör mig glad. Jag känner att jag har hittat hem.

Vad inspirerar dig?
Allting- men framförallt vardagen. De små sakerna som jag ser, och det som finns bakom. En textrad i en låt. Naturen, himlen, människor… Uppslag till en text kan komma från något så enkelt som att tjuvlyssna på ett samtal på tunnelbanan eller med en felsägning. 

Vad är bakgrunden till dikten?
Jag ville försöka mig på att skriva en självbiografi i litet format, sammanpressat. Målet att få en personlig men samtidigt allmängiltig dikt, att känna igen sig i. Dikten är inspirerad av Sonja Åkessons ”Självbiografi”. Jag hade läst denna och ville göra en egen tolkning av hur det var när jag växte upp, och vad som har format mig, utan att bli sentimental.

Vad skriver du just nu?
Jag skriver på ett bokprojekt, en psykologisk roman, om en syskonrelation.

Till sist, varför deltog du i SkrivarSidans dikttävling?
Skrivarsidan är en härlig sida med massor av blandande människor som samlas kring det skrivna ordet. Jag tycker mycket om atmosfären, gensvaret man får när man publicerar något, att folk delar med sig av sina texter. Det är en bra stämning, och en inspirerande e-miljö att vistas i, helt enkelt.

© Iréne S Räisänen

Läs dikten Självbiografi