Intervju med Annika Wigö

Annika Wigö

Intervju med Annika Wigö

Den klassiska frågan, hur känns det?
Jag är både glad och väldigt överraskad. Jag har skickat in en del andra bidrag till skrivartävlingar förr men aldrig vunnit något, så det var verkligen roligt!

Berätta lite om din bakgrund som författare:
Jag är 48 år och har skrivit sedan jag var riktigt liten. Jag skrev till exempel små böcker som jag illustrerade själv, en tidning och några sagor som publicerades i Expressen. I vuxen ålder har jag fortsatt skriva, och har bland annat skrivit noveller som jag sålt till veckotidningar. 2002-2003 gick jag Skrivarlinjen på Västerbergs folkhögskola, och efter det startade jag eget som frilansskribent. Jag skriver nu artiklar och andra texter till olika kunder, men har också egna skrivprojekt på gång.

Vad inspirerar dig?
Jag blir inspirerad av allt möjligt, som andra människor, företeelser i samhället, böcker m.m. Själva skrivandet i sig inspirerar också, och berättelsen växer ofta fram medan jag skriver.

Vad skriver du just nu?
Jag skriver gärna noveller, och har idéer och utkast till flera stycken. Jag har också ett par längre berättelser på gång, och som jag jobbar vidare med när det finns tid och möjlighet. Jag gillar att gå och fundera länge på det jag skriver, och kan när som helst komma på något som jag vill lägga till.

Vad är bakgrunden till novellen?
Förra året var jag med i en skrivarcirkel. Det var en så kallad kamratcirkel, så vi hade ingen formellt utsedd cirkelledare utan träffades bara för att skriva och prata om skrivande. Vi turades om att förbereda skrivövningar åt varandra, och min novell kommer ur just en sådan skrivövning. En av kursdeltagarna gav oss några rader som en inledning, och vi skulle sedan skriva färdigt berättelsen. När jag läst de raderna började jag genast fundera på vem det var kvinnan skrev till, varför brevet var så viktigt och vad som skulle hända om mottagaren aldrig fick brevet.

Till sist, varför deltog du i SkrivarSidans novelltävling?
Jag tycker det är roligt att skicka in bidrag till skrivartävlingar, och deltog i SkrivarSidans novelltävling var för att jag tyckte att just den här berättelsen passade in i de kriterier som fanns.

© Iréne S Räisänen

Läs den vinnande novellen Nu eller aldrig