Intervju

Göran Pettersson Rödholm

Göran Pettersson Rödholm

Den klassiska frågan, hur känns det?
Ofantligt glad blev jag när ni gav mig beskedet! Jag fick som en stor ballong av glädje i bröstet!

Berätta lite om din bakgrund som författare:
Jag har nog haft en penna i handen så länge jag kan minnas. Min första kick att skriva lyrik var 2001 på en skrivarkurs i Biskops Arnö, där jag hade Mara Lee som lärare. Sedan hittade jag många fina lyriksajter där jag kände att jag utvecklades.

Vad inspirerar dig?
Kärlek och avsky, skulle jag vilja säga. Sådant som jag känner starkt för eller emot. Jag går och bär på en massa olika idéer som löst skvalpar omkring i huvudet. Sen hör jag eller ser något, kanske läser något, som tar tag i en av idéerna och till slut rinner det ner i pennan.

Vad är bakgrunden till dikten?
Jag hör till dem som ändrar och skriver om mycket i texterna, men den här skrev jag i ett svep, nästan som om det räckte att bara sätta pennan till pappret. Dikten ingår i min diktsamling ”Kärleken tar för lång tid” som gavs ut 2009 på Bokförlaget Mynta.

Vad skriver du just nu?
Mest på min blogg, Görans Penna (www.goranspenna.blogspot.com). Där lägger jag ut texter av allsköns sorter: satir, dagsvers, spaningar, lyrik, kåserier och deckartips. I min önskedröm finns även att ge ut en ny diktsamling.

Till sist, varför deltog du i SkrivarSidans dikttävling?
Det fanns en massa lyriksajter av kvalitet i början av 2000-talet. Många är försvunna nu, som Svenska Skrivarklubben, Vita Sidan, Poesimötet och Olas Utpost. Jag tror SkrivarSidan är en av de få som finns kvar sedan dess. Sånt gillar jag. Lyrik är långsiktighet, som en droppe som hela tiden faller på hårda stenar, utan att ge upp.

Läs den vinnande dikter Helium!

© Iréne Svensson Räisänen