Emma Lindgren

Emma Lindgren

Emma Lindgren, 1:a novelltävlingen 2016

Den klassiska frågan, hur känns det?
Ett härligt potpurri bestående av lite överraskning, stolthet och glädje.

Berätta lite om din bakgrund som författare:
Min bakgrund som författare är minst sagt kort och det är en resa som jag nyss har börjat. Men min bakgrund som skribent, och kanske då mer av kommersiell karaktär, har utgjort en stor del av mitt levebröd de senaste fem åren. Det som intresserar mig mest nu är att utforska hur man kan väva samman olika skrivtekniker i nya format – hur går det till exempel att leka med det digitala/sociala medie-språket i sättet man skriver pressreleaser, eller att anpassa ett filmmanus efter en novells struktur? Även om språket till stor del är uppbyggt kring ett ramverk, utvecklas och töjs detta ramverk kanske snabbare än någonsin, och det är något som fascinerar och intresserar mig, och som jag upplever är en stark drivkraft för att utveckla mitt eget skrivande.

Vad inspirerar dig?
Mina nära kallar mig ibland för kontrasternas kvinna – och jag tror det ligger något i det. För hur mycket jag än letar lyckas jag aldrig finna inspiration i det vardagliga. De bästa idéerna kommer till mig antingen på en solig bergstopp, eller på en bullrig, rökig pub i London en fredag klockan fem (vilket i och för sig kanske är vardag för vissa).

Tills det att skrivandet har blivit en konkret bok, film, broschyr eller tidning så är det ju ganska abstrakt. Därför får jag också mycket inspiration av att få arbeta med händerna emellanåt och få skapa sådant som det faktiskt går att ta på – även om det bara handlar om en torr sockerkaka eller omplanterad pelargon.

Vad är bakgrunden till novellen?
Jag är en person som observerar min omgivning mycket – så mycket att min sambo ibland får be mig att sluta stirra! Men jag har sedan jag var liten varit väldigt nyfiken och intresserad av människor och kan ofta sitta och fundera på vad tjejen eller killen mitt emot mig på tunnelbanan tänker på, kommer ifrån eller bär på för historia. Ju mer jag skriver, desto mer inser jag att alla mina karaktärer på ett eller annat sätt härstammar från mig och mina upplevelser. Och i detta fall är det kanske kontrasten mellan det Elsa gör och hennes mamma inte gör som påminner om det jag själv och förmodligen många andra upplever dagligen.

Vad skriver du just nu?
Just nu skriver jag på ett kortfilmsmanus som jag hoppas att vi ska få finansiering till att börja filma i sommar. Det började faktiskt som en novell men som med tiden utvecklades till ett manus – och jag tror att just den här berättelsen gör sig riktigt bra visuellt.

Till sist, varför deltog du i SkrivarSidans novelltävling?
Årets tema var intressant att tolka och formatet på 7000 tecken passar mig bra. Men så måste jag erkänna – jag är en riktig tävlingsmänniska och när min novell som jag skickade in till förra årets novelltävling inte gick vidare gav jag mig sjutton på att utveckla mitt skrivande och skicka in en ännu bättre novell i år.

Emma på Linkedin: https://se.linkedin.com/in/emma-lindgren-40150739

Läs den vinnande novellen Nog andas han minsann

© Iréne S Räisänen