Kurs på begäran – krönika

Kurs på begäran

Kurs på begäran, det är vad Skriv din självbiografi är. Jag började i mars 1999 med min första distanskurs på nätet Nybörjarkurs i att skriva noveller (numera heter den Novellkurs för nybörjare). Då hade jag just lärt mig att koda min första hemsida och ville testa om Internet var redo för skrivarkurser via e-post.

Till min stora förvåning började omgående anmälningarna till kursen att droppa in. Rätt snart kom frågor om jag inte kunde starta en liknande kurs för de som vill lära sig skriva dikter. Efter ett par år föddes kursen Nybörjarkurs i att skriva dikter (kursen heter idag Diktkurs för nybörjare).

Populära kurser

Mina kurser blev snabbt så populära att jag tvingades tack nej till många som ville anmäla sig. Det kändes inte bra och jag började titta runt på det utbud som fanns av kurser. Många skrivarkurser hade inte handledning som mina. Kanske var det så jag skulle kunna göra mina kurser tillgängliga för fler?

Självstudiekurser

Trots att det tog emot, jag anser att konstruktiv kritik och uppmuntran är utvecklande, gjorde jag om de båda kurserna till självstudiekurser. De blev snabbt ett komplement för de som vill läsa på egen hand. På sätt lyckades jag också minska trycket på mina kurser där jag är handledare.

Kurs i att skriva en självbiografi

Genom åren har jag ofta fått frågan om jag inte kan starta en kurs för alla som vill skriva om sitt liv. Det sitter många runt om i landet och skriver som vill ha vägledning. Många vill skriva för att försöka få självbiografin utgiven. Andra skriver en vad jag kallar livsberättelse där de vill berätta om sitt liv för sina nära och kära. De vill trycka upp en liten upplaga och ge bort.

Efter att jag själv skrivit min självbiografi bestämde jag mig för att med mina egna erfarenheter som botten sätta ihop en kurs. Det blev Skriv din självbiografi och är också självstudier. Fast jag läser de första 20 sidorna och kursdeltagarens synopsis och ger respons.

Kommer det fler kurser?

Det finns och har i alla år funnits en önskan om en romankurs. Faller kursen i att skriva en självbiografi ut väl kommer jag att använda samma koncept för en sådan kurs. När den kommer? Tidigast nästa år.

© Iréne S Räisänen

Fler krönikor

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest