Årskrönika 2019

Årskrönika 2019. 1 år och 10-talet går mot sitt slut. När jag nu sammanfattar SkrivarSidans år gör jag det med en viss förundran. Att utvecklingen svänger och tar nya vägar är jag medveten om. Men att webbsajten börjat spela ut sin roll så snabbt såg jag inte komma. Idag börjar de mer likna annonser och reklampelare.

SkrivarSidans redaktion har helglov 19/12–6/1.

SkrivarSidans Facebookgrupp

Besöksantalet på sajten ligger på ungefär samma som förra året. Många har till min glädje hittat till SkrivarSidans Facebookgrupp (ca 2030 medlemmar). Där kör jag dagliga teman och olika genrer och har så gjort i ett drygt år. Många lägger upp egna texter och hjälper varandra med synpunkter, tips och ryggdunkar.

Där ligger den stora förändring som jag ser. Webbplatser tappar besökare medan olika skrivargrupper på Facebook och i andra social medier får allt fler. Skrivarsajter och författarbloggar blir ett fönster till andra platser på nätet där den egentliga aktiviteten finns.

Social medier

Mitt i sommaren drog jag igång mitt vilande konto på Instagram (poetenirene). Där jag lägger jag upp mina egna dikter men ocksåskrivtips från SkrivarSidan. I Instagram Stories (händelser) och Facebooks händelser är jag mer personlig för den som vill lära känna mig lite mer. Dessutom lägger jag upp video på IGTV som jag gör för kanalen Min plats bland ordet på YouTube.

YouTube lägger jag också upp skrivtips och annat som rör skrivandet.

Författarsidor

Författar-och profilsidor på Facebook ökar på bekostnad av författarbloggar. Hur nu det kan stämma då allt fler säger att de lämnat Facebook. Det är främst ungdomarna som söker sig bort därifrån och till andra sociala medier. En som passar oss skrivande människor är Wattpad där du kan lägga upp hela böcker, kapitel och kortare texter och ge och få feedback.

Uppskattade medarbetare

Under året har jag fått hjälp av bokbloggarna/recensenterna, Cathrin Monell och Lisbeth Ekelöf. Jag kan se i besöksstatistiken att de uppskattas av många. Ett stort tack säger jag till mina kolleger.

20 års jubileum

Den 29 mars firade SkrivarSidan 20 år. Det gjorde vi med att publicera vinnarna i vår stora novelltävling. Deras texter och de vinnande bidragen i dikttävlingen, som avgjordes i oktober, samt alla finalister i de båda tävlingarna kommer ut i antologin Revansch 2020. Boken släpps i mars nästa år.

Jag vet att många blir ledsen nu men jag kommer inte ha några fler stora novell- och dikttävling. Det tar för mycket tid från mitt eget skrivande. Eventuellt kan det dyka upp några mindre tävlingar.

Skrivutmaningen nedlagd

Intresset för att anta mina skrivutmaningar minskade under året. Likaså att dela med sig av sitt övande skrivövningarna.Därför bestämde jag mig i oktober för att sluta med dessa. Jag antar att de flesta istället hittat till vår Facebookgrupp.

Skrivtips och krönikor fortsätter

Jag kommer att fortsätta med skrivtips och krönikor under 2020. Flera av dessa kommer också att innehålla skrivövningar. Sidan med skrivartävlingar runt om i landet kommer jag att fortsätta att uppdatera. Dessutom uppdatera jag skrivtipsen i den mån jag hinner.

Skrivarkurserna fortsätter

Diktkurserna, novellkurserna och kursen Skriv din självbiografi kör igång 4 februari. Är du intresserad av att delta ska du anmäla dig så snart du kan. Kurserna börjar redan fyllas.

Sajten leva vidare

Nej, jag lägger inte ner sajten nästa år utan kommer att fortsätta som jag gjort sedan oktober i år. Jag tar ett år i taget och se vad som händer. Har du några tips på vad jag ska skriva om kan du maila dem.

Nu återstår för mig och hela redaktionen att tacka för året som gått och önska dig God Jul och Gott Nytt år!

© Iréne S Räisänen
SkrivarSidans redaktion


Fler krönikor 

 

Årskrönika 2019 är en sammanfattning av året som gick i en krönika.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest