Årskrönika 2016 – lediga 22/12 – 8/1

Årskrönika 2016

Årskrönika är det dags för när julen står för dörren och ännu ett år är snart slut. Det betyder att det är dags att sammanfatta skrivaråret 2016. Skrivandets ena är sida text, en bok. Den andra sidan läsandet som gör upplevelsen fullständig. Utan läsare är allt du och jag skriver inte fullständigt. Och där kommer trendspaningen för det här året in.

Vi är många som skriver men allt färre som läser. Dessutom har de nya generationerna svårt med läsförståelsen. Vad gör det för oss som skriver för att bli lästa? Kommer det att tvinga oss att börja skriva på ett sätt som är anpassat efter våra läsare? Det här är en årskrönika och jag ser en trend där det ges ut böcker som enbart är till för att lyssnas på. Storytel och Tidningen Skriva utlyser en pitchtävling för en ljudbok i tio avsnitt. Ljudboken är ett medium som kräver ett annat sätt att skriva manus än böcker som ska läsas.

Betyder det att vi kommer att få författare som enbart skriver ljudböcker? Ja, säger jag när jag tittar i kristallkulan. Bokmarknaden förändras just nu, har gjort det under flera år, och nya genrer, typ av böcker och sätt att läsa och lyssna kommer. Tro mig! Förändringar är många gånger till det bättre, inte alltid dock.

Egenutgivningen ökar

Bokförlagen kämpar för att behålla eller återerövra sin lönsamhet. Stora förlag köper upp mindre förlag. Flera förlag går ihop i paraplyföretag. Alla kämpar de för att nå ut i alla nya sociala medier som dyker upp. Samtidigt växer egenutgivningen allt mer. Flera som ger ut sina egna böcker blir allt mer professionella. Därmed tar de en större bit av marknaden. Media börjar också skriva om och recensera böcker som ges ut av författarna själva.

Bonniers har därför startat en egenutgivartjänst, Type & Tell. På så sätt fångar de upp de som skulle vända sig till andra tjänster när de blir refuserade. Smart, eller hur? Jag ska inte gnälla för mycket. Det jag har sätt av deras tjänst så verkar det mesta som ingår helt OK. Om den är prisvärd är en annan sak.

Det är mycket som hänt under 2016 utöver skrivandet. Men det här är SkrivarSidans årskrönika och därför håller jag mig till skrivandet hantverk. Här på SkrivarSidan har det rullat på som det gjort de sista åren. Från och med nästa år, 2017, sker en stor förändring när vår bokbloggare Ewa Sundbäck slutat efter att nästan varje vecka i två års tid recenserat böcker i vår bokblogg. Boktipsen har varit uppskattade och du ska ha ett stort tack, Ewa!

Vill du ta vid efter Ewa och dela med dig av dina boktips? Skriva bokrecensioner? Kanske vill du skriva krönikor om böcker och/eller skrivandet? Eller har du själv ett förslag på vad du skulle vilja göra för SkrivarSidan? Maila till info@skrivarsidan.nu och berätta!

Tack alla besökare, alla som antagit våra skrivutmaningar, deltagit i skrivartävlingarna, gått våra kurser och skrivit kommentarer!

Avslutningsvis vill vi påminna dig om SkrivarSidans novelltävling 2017. Den pågår till och med 6 mars.

© Iréne S Räisänen

SkrivarSidans redaktion har ledigt 22/12 – 8/1.

God jul och Gott Nytt År!
önskar
Iréne och Tuulikki
SkrivarSidans redaktion

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest