Eva Kihlstrom

Jag, Eva Kilhström, är ny som bloggare i detta forum, men har hållit på och bloggat i ungefär nio år vid det här laget. Det började med en artikel i vårt husorgan Göteborgsposten som handlade om hur man gör när man bloggar, och hur man kommer igång. Det var ganska nytt för allmänheten då, och bara början av en lavin som kom i rullning. Strax efter det fick vi blogga som redovisningsform för en kurs i utbildningen som jag var mitt inne i då – medie- och kommunikationsvetenskap 120 poäng (3 år) vid Högskolan för Lärande och Kommunikation i Jönköping. Sedan har det rullat på.

I takt med att mikrobloggarna växte fram – Facebook, Twitter, Bloggy och allt vad de heter – har jag bloggat lite mer oregelbundet med längre inlägg, men jag har deltagit i utmaningen #blogg100 två år i rad.

Jag skriver ungefär lika lätt som jag pratar och har inga problem med att uttrycka mig i skrift. Men än har det inte blivit så att jag har försökt mig på att skriva något längre i andra former. Men jag läser mycket och gärna och i en blogg där jag medverkar, PocketBlogg, skriver jag om det jag har läst. Det är ganska nyttigt, särskilt när man som jag läser lite vad som kommer i min väg. Jag får reflektera lite över vad jag läser och fundera på vad jag egentligen tyckte och sätta ”betyg”. Men i bloggen har vi inte ambitionen att vara sakkunniga, ingen är litteraturvetare eller så. En annan fördel med att skriva om det man läser är att man för en ”läsdagbok” över de böcker man läser. Personligen har jag jättesvårt att komma ihåg de böcker jag läst, och blandar lätt ihop dem.

Jag har väldigt mycket nytta av mitt läsande och bloggande i mitt nuvarande jobb som biblioteksassistent/programansvarig/IT-stöd/grafisk producent på Stadsbiblioteket Skövde Kulturhus. När man går bland hyllorna och plockar upp böcker får man ofta frågor om vilka böcker man kan rekommendera och vad man själv läser. Även vid programplanering då vi har en hel del kontakt med kända och okända författare är det bra att vara lite allmänorienterad.

Jag har också ett eget företag där jag producerar diverse informationsprodukter. Under våren slumpade det sig så att jag fick flera uppdrag där jag skrev tidningsartiklar och reportage. Det blev nog ca 25 artiklar publicerade. Jag är bäst på att skriva ”feel-good”-reportage där jag berättar om en verksamhet eller någon angelägen idé som kan göra världen lite bättre. Jag gillar inte riktigt att ”gräva” eller göra skjutjärnsjournalistik, och är inte den sorten som letar efter ”scoop” där jag går fram.

Jag kommer att dyka upp lite då och då och berätta mer om mina funderingar om skrivande och läsande. Kanske blir det en glimt från mitt jobb någon gång. Hoppas ni ska trivas med min medverkan här på SkrivarSidan!